A Research on the possibility of adapting Anatolian Seljuk caravanseraies to accomodation facilities
  1. Tez No: 5368
  2. Yazar: OYA İNCİ DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: kervansaray, turizm, konaklama, otel -v, caravanserai, tourism, accomodation, hotel -111
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET ANADOLU SELÇUKLU KERVANSARAYLARININ KONAKLAMA HİZMETİNE DÖNÜ STÜRÜLEB İLME OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI DEDEO?LU, Oya İnci Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: öğr. Gör. Emre MADRAN Şubat 1989, 130 sahife Tezin konusu, işlevini yitirmiş ve bugün kullanım dışı kalan 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu kervansaraylarından belli bir gurubun, yapıların seçimine ilişkin ölçütlerin belirlen mesi, kullanım potansiyellerinin saptanması, yeniden işlev- lendirilmes indeki sorunların araştırılması ile birlikte, yeniden işlevlendirilmesi için bir sistem önerilmesidir. Ana yaklaşım olarak, işlevin önceden belirlenmesi, yapıla rın bu işleve uyum sağlayabilmelerinin araştırılması benim senmiştir. Birinci bölümde konunun seçim nedenleri ve çalışmanın kapsamı açıklanmaktadır. İkinci bölümde kervansarayların gelişimi ve Selçuklu dönemi Anadolu ' sundak i konumları tespit edilmiş ve incelen miştir. -iv-üçüncü bölüm, Anadolu Selçuklu kervansaraylarının fonksiyonel potansiyellerinin genel olarak irdelenmesini içermektedir. Bu bölümde güzergah seçimi ile ilgiii ölçüt ler verilmiş ve bu güzergah üzerinde ilk etapta onarılacak kervansaraylar belirlenmiştir. Bu kervansaraylar Ürgüp Sarxhan, Aksaray Ağzıkarahan, Aksaray Sultanhanı, Konya Zazadin Hanı' dır. Dördüncü bölümde bu kervansarayların tarihleri ve bu günkü durumları genel olarak araştırılmıştır. Beşinci bölüm, kervansarayların, hiçbir yeni tasarım öğesi getirilmeksizin, konaklama hizmetine dönüştürülmesine yönelik potansiyellerinin ana hatlarıyla belirlenmesine ilişkin ölçütleri içermektedir. Altıncı bölümde, beşinci bölümde belirlenen potansiye lin, bu kez restorasyon ilkeleriyle uyumlu yeni tasarım öğeleri getirilerek arttırılabilirle olanakları incelenmiştir, Yedinci bölüm tüm bu sürecin genel değerlendirilmesine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE POSSIBILITY OF ADAPTING ANATOLIAN SELJUK CARAVANSERAI ES TO ACCOMODATION FACILITIES DEDEO?LU, Oya İNCÎ Master's Thesis in Architecture Supervisor: Inst. Emre MAD RAN February 1989, 130 pages The subject of the thesis is to study a group of 13 c. caravanseraies, which are out of use today; to search their functional potentials and problems, and to propose a system in refunctioning process. As the main principle, the function has been predetermined and the availability of the buildings to this function have been researched. In the first section, choice of the field of study is explained. In the second section, the development and distribution of caravanseraies in Seljuk Anatolia have been examined. The third section contains a general research on the functional potential of the Anatolian Seljuk caravanseraies. The criteria used in the selection of the route and the caravanseraies to be refunctioned at first step have been iigiven. Selected caravanseraies are: Agzikarahan, Sarihan, Aksaray, Sultanhan, Zazadinhan. In the fourth section, the history and existing situation of the buildings have been studied. The fifth section comprises the studies made on the evaluation of the adaptation ability of the buildings to accomodation facilities, without adding new design elements, The sixth section is the continuation of the same process in addition with new design elements convenient to restoration and preservation principles. The seventh section is the general evaluation of the whole procedure.