Ilıca Deresi'nde (Fatsa/Ordu) yaşayan Barbus tauricus Kessler,1877(pisces;cypriniformes)'in karyotip analizi
Karyotype analyses of Barbus tauricus Kessler,1877 (pisces;cypriniformes) living in Ilıca Stream (Fatsa/Ordu)
- Tez No: 398728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN SAYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Bıyıklı Balık, Barbus tauricus, Kromozom, Karyotip, Sitotaksonomi, Ilıca Deresi (Fatsa, ORDU)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, Ilıca Irmağında yaşayan Kırım Bıyıklı balığı, Barbus tauricus Kessler, 1877'in kromozom sayısı ve yapısının geleneksel boyama yöntemiyle (Giemsa) ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Sitotaksonomik ve lokal olarak ilk defa yapılan bu çalışmada, çeşitli büyüklüklerde 24 Kırım bıyıklı balığı örneği kullanılmıştır. Laboratuvarda uygun koşullarda yaşatılan her bir örnek balığın 20 gramına 1 ml % 0.1'lik kolçisin intraperitonal veya intramuskular bölgesinden enjekte edilmiştir ve 6 saat bol havalandırmalı akvaryumda bekletilmiştir. Bu süre sonunda balıklar buz şoku uygulaması ile sersemletilerek ötenazi yapıldıktan sonra disseksiyonla çıkarılan solungaç ve yüzgeç epitel dokuları taze olarak hazırlanan 0.075M KCl hipotonik solüsyonunda 30' – 45' bekletilmiştir. Flakon şişe içindeki doku parçaları üzerine 5 ml Carnoy fiksatifi (3:1 asetikasit:metanol) ilave edilmiş, 30' bekletilmiş sonrasında fiksatif dökülerek tekrar taze fiksatif koyulmuştur. Bu işlem 3 kez tekrarlandıktan sonra flakon şişelerde buzdolabında saklanmıştır. Birkaç gün sonra %50 asetik asitle doku parçaları ezilerek bir miktar hücre süspansiyonu mikrohematokrit pipeti içine çekilip 40-50°C' ye kadar ısıtılmış lamlar üzerine yayma yapılmıştır. Kuruyan preparatlar % 5'lik Giemsa (pH 6.8) solüsyonu ile 20-30' boyanmıştır. Mikroskop altında genel olarak incelenen preparatlar içerisinde kromozomları sayım ve karyotip analizi yapmaya en uygun olanlar seçilerek fotoğrafları çekilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, B. tauricus'un 2n diploit kromozom sayısının 100, karyotipi 6 metasentrik, 24 submetasentrik, 38 subtelosentrik ve 32 akrosentrik kromozomdan oluştuğu ve kromozom kol sayısı NF=130 olarak belirlenmiştir. Kuzey Anadolu'da yaygın olarak bulunan B. tauricus'un escherichii alttürü olup olmadığı tartışılabilir fakat Avrasya sitotipi içerisindeki tetraploitler (4n) arasında yer aldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the chromosome numbers and structures of the Crimean Barb, Barbus tauricus Kessler, 1877 living in Ilıca Stream, by the conventional staining method (Giemsa). Crimean Barbs working first time as cytotaxonomic and local in this research were used 24 specimens in different sizes. 1 ml colchicine solution (0.1%) for each 20 g body weight was injected intramuscular or intraperitoneal sides of each fish sample brought into the laboratory in suitable conditions and samples were kept alive in well-aerated aquarium for 6 hours. At the end of this time; gill and fins tissues were removed by dissection after euthanasia by stunning ice shock treatment and were treated with freshly prepared the hypotonic solution of 0.075 M KCl for 30' – 45'. 5 ml of Carnoy's fixative (3:1, methanol:acetic acid) on tissue pieces in vials was added and placed in fresh fixative by pouring old fixative after waited for 30'. The vials were maintained in refrigerator after repeating this process three times. After a few days, tissue particles were minced and crushed in solution of 50% acetic acid, an amount of cell suspension was pulled into microhematocrit pipette dripped onto microscope slides heated to 40-50℃. Air-dried preparations were stained with 5% Giemsa solution (6.8pH) for