Eksik gözlem değerlerinin tahmin edilmesinde kullanılan yöntemler
Methods used in estimation the missing value
  1. Tez No: 398767
  2. Yazar: AYFER SERENGÜL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH YEŞİLOVA, YRD. DOÇ. DR. YILMAZ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Eksik gözlem, Hot Deck, Ortalama, Median, Minimum, Maksimum, Missing Value, Expectation Maximization, Multiple İmputation, Hot Deck, Median, Mean, Minimum, Maximum
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eksik gözlem analizi, araştırmacıların sıklıkla karşılaştıkları eksik gözlem sorununa çözüm gerektiren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımlar, silme ve atama yöntemleri olmak üzere iki kısımda incelenir. Silme yöntemi, liste düzeyinde ve çiftler düzeyinde silmedir. Atama boyutu ise Hot Deck, EM, MI, minimum, maksimum, median, ortalama atama gibi yöntemlerden oluşur. Bu çalışmada, birden fazla değişken için farklı oranlarda şansa bağlı olarak eksik gözlemler silinmiştir. Eksik gözlemlerin tamamıyla şansa bağlı (MCAR) olması durumunda eksik gözlemlerin tahmin edilmesi için farklı atama yöntemlerinin performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Eksik gözlem değerlerinin tahmin edilmesinde, tıp alanında hasta ve sağlıklı kişilerin yaşı, cinsiyeti, göğüs ağrısı tipi, kan basıncı, serum kolesterol değerleri, açlık kan şekeri, EKG sonuçları, kalp atış oranı, anjin değerleri, OldPeak ST değerleri, hesaplanan ST değerinin eğimi, ana damar sayıları ve talasemi değişkenlerinde eksik gözlemlerin tahmin edilmesinde kullanılan yöntemlerin etkinliklerinin karşılaştırılmasında korelasyon ve standart hata istatistikleri kullanılmıştır. Eğitim ve sağlık alanındaki araştırmalarda karşılaşılan eksik gözlem analizi hem silme hem de atama yöntemleri veri kümesine uygun kullanıldığında anlamlı sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Missing value analysis is an approach that solves the missing value problem which is frequently encountered by researchers. These approaches are examined in two parts as deleting and imputation methods. Deletion method is deleting at list level and double-level. The imputation consists of methods such as Regression, Hot Deck, EM, MI, Minimum, Maximum and Median imputation. Random missing values at different ratios were produced for multiple variables in this study. Different imputation methods were applied to estimate missing values in case of missing values depending entirely on chance (MCAR). The correlation and standard error statistics were used to compare effectiveness of methods used to estimate the missing values of variables such as age of patients and healthy persons in the medical field, gender, chest pain type, blood pressure, serum cholesterol values, fasting blood glucose, ECG results, heart rate, angina values, OldPeak ST values, the slope of the calculated ST value, number of mother veins and thalassemia. As a result, missing value analysis which is encountered in researches in education and health care fields gives meaningful results when used in accordance with deleting and imputation methods data sets.