Kuraklık stresinin arpada ilk gelişme dönemi üzerine etkileri
The effects of drought stress in barley at early seedling stage
- Tez No: 398768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM ARPALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, kuraklık, ozmotik basınç, ilk gelişme dönemi, barley, drought, osmotic pressure, early seedling stage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma; dört farklı ozmotik basınçta (Kontrol -0.45, -0.77, -1.03 Mpa) PEG 6000 ile oluşturulan kuraklık stresinin Tarm- 92, Bülbül- 89, Karatay- 94 ve Akar arpa çeşitlerinde ilk gelişme dönemine olan etkilerini belirlemek amacıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuarında yürütülmüştür. Çeşitler PEG 6000 ile oluşturulan ozmotik basınçtan önemli derecede etkilenmişlerdir. Ortalama değerler, kuraklık stresi arttıkça Akar çeşidinin diğer çeşitlere ( Tarm-92, Bülbül-89, Karatay-94) oranla en yüksek değerlere sahip olduğunu belirtmektedir. Bu durum, Akar çeşidinin incelenen karakterler bakımından kurağa en toleranslı çeşit olduğunu göstermektedir. Ozmotik basıncın artması, çimlenme yüzdeleri, koleoptil uzunluğu, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları, kök yaş ve kuru ağırlıkları ile oransal su içeriğinde önemli ölçüde azalmalara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study four different osmotic pressures (control -0.45, -0.77, -1.03 Mpa) of drought stress generated by PEG 6000 were used to determine effect of seed germination on seedling growth of barley cultivars (Tarm- 92, Bülbül- 89, Karatay- 94 and Akar) in the laboratory of Field Crops Department, Faculty of Agricultural Yüzüncü Yıl University. Cultivars were significantly affected by increasing osmotic pressure generated by PEG 6000. Mean values showed that Akar cv. had the highest values as compared to other cultivars (Tarm- 92, Bülbül- 89, Karatay- 94) when the drought stress increased. This finding showed that Akar was the most drought tolerant cultivar in terms of investigated characters. As the osmotic pressure increased germination percentage, coleoptil length, shoot length, root length, fresh and dry weight shoot, fresh and dry weight root and relative water content of barley cultivars were decreased.