Yüksek raf yönetiminde kaynak malzeme hareketlerinin altı sigma yöntemi ile iyileştirilmesi
An improvement at high shelf management for internal logistics of body with using six sigma methodology
  1. Tez No: 398870
  2. Yazar: AHMET SEYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM BAYNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, İç Lojistik, Malzeme Hareketleri, Stok Yönetimi, Yüksek Raf Ambarlama, Six Sigma, Internal Logistics, Material Handling, Stock Management, High Shelf Bin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
2008 yılında yaşanan küresel kriz ve kriz sonucunda yaşanan pazar payı daralmasının en büyük getirisi, işletmelerin maliyet kalemlerini azaltma yönünde yaptıkları çalışmaları arttırmasıyla sonuçlanmasıydı. Ekonomik buhranı en çok hisseden sektörler arasında önde yer alan üretim sektörünün otomotiv üretim ayağı, pazar payı daralmasında ayakta kalabilmek için, çalışmalarına ürüne değer katmayan tüm süreçlerde iyileştirme yaparak başladı. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, servis hizmetinin ve bilgi akışının, kaynağı olan başlangıç noktasından, tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir şekilde planlanmasıdır. Bu planın uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması olarak da tanımlanan lojistik süreçleri son ürüne kadar geçen sürenin % 95'ini içermesi nedeniyle değer katmayan süreçlerinin başında yer almaktadır. Bu sebeple lojistik süreçlerinin fabrika içinde devamı olan malzeme hareketleri ve iç lojistik tüm modern üretim sistemlerinde, önemini arttırarak önümüzdeki yıllarda karşımıza sık sık gelmeye başlayacaktır. Sürekli iyileştirmenin bu süreçte ele alınması ve iç lojistik süreçlerinin tamamının optimize edilerek üretime değer katmayan tüm öğelerden arındırılması gerekecektir. Bu tezin amacı; malzeme hareketleri ve iç lojistik açısından önemli bir ambarlama çeşidi olan yüksek raf ambarlama optimizasyonu için Altı Sigma metodolojisinden faydalanarak bir sistem önerisi getirmek ve öneriyi uygulamaya dökmektir.
Özet (Çeviri)
The biggest earnings of global crisis in 2008 and market share contraction were increasing the cost reduction activities by enterprises. Automotive production; the leg of production sector which lived economic crisis dramatically; to survive they started to improve their processes which has no value on product. Logistic operations; which is defined as planning, applying, transporting, stocking and controlling all types of products, services, data flow from start point (source) to end point ( last customer) efficiently; leads the no value activities on products because of 95 % time to product. Hence, the material handlings and internal logistics, the continuous of logistic processes in factories at modern production systems, is going to increasing its importance. Continuous improvement and decreasing no value activities on product by optimization internal logistics must be enhanced. The purpose of this thesis is a system suggestion to optimization and application of high shelf bin which is the important type of warehouse for material handlings and internal logistics with using 6 Sigma methodology.