Tedarik zinciri yönetiminde soğuk lojistik uygulamalarının etkinliğinin arttırılmasına yönelik bir çalışma
A study intended for increase of efficiency of cold logistics applications in supply chain management
- Tez No: 220229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Soğuk Lojistik, Dağıtım Merkezi, Supply Chain Management, Logistics Management, Cold Logistics, Distrubition Center
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik yönetimi son yıllarda işletmelere rekabet açısından önemli avantajlar getirmektedir. Lojistiğin bir alt dalı olarak karşımıza çıkan soğuk lojistik yönetimi özel bir ihtisas alanıdır. Çabuk bozulabilen gıdaların özellikleri nedeniyle hammaddenin tedarik edilmesinden başlayarak tüketim aşamasına kadarki tüm süreçlerde soğuk zincirin bozulmaması gerekmektedir. Soğuk lojistik yönetimini etkileyen faktörler arasında sıcaklıkta meydana gelen sapmalar, ürünlerin raf ömrü veya depolamada oluşabilecek aksaklıklar yer almaktadır. Bir dağıtım merkezinde çabuk bozulabilen gıda ürünlerinin depolanmasını etkileyen faktörler arasında depo dizaynının gıdaya uygun şekilde tasarlanmış olması da yer almaktadır. Soğuk lojistik yönetiminin etkinliğinin arttırılması için; bilgi teknolojileri kullanımı, dış kaynak kullanımı ve tedarik zinciri entegrasyonu gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, tedarik zinciri yönetiminde soğuk lojistik yönetiminin önemi incelenmektedir. Bir lojistik firmasının soğuk lojistik yönetimi içerisindeki faaliyetlerinden biri olan dağıtım merkezinin mevcut durumu, gelecekteki durumu ve firmaya rakipleri karşısında rekabet avantajı sağlayarak etkinliğin arttırılması için yapması gerekenler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the recent years, supply chain management and logistics management offer considerable advantages to the companies in terms of competition. Cold logistic management which is a subdivision of logistics is branch a particular specialization. Because of characteristics of the perishable foods, cold chain must be preserved through all processes until consumption then supply of raw material. Departures to occured temperature, shelf life of the products or defects viable in warehousing effect on cold logistics management. Also one of the factors effected storing perishable foods in a distribution centre occured to be constructed design of warehouse as an appropriate for the foods. Using of information systems, outsourcing and supply chain integration is essential to increase of efficiency of cold logistics applications. In this study, the importance of cold logistic management at the supply chain management has investigated. Current and future status of the distribution centre which is one of the activities within cold logistics management of a company were investigated and it was also examined what to do for increased of effenciency providing competitive advantages against rival companies.