Kocaeli ili özelinde standart penetrasyon deneyi ile zemin parametreleri arasındaki ilişkiler
Relationship between standart penetration test and soil parameters for Kocaeli̇
- Tez No: 398873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UTKAN MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atterberg Limitleri, Drenajsız kayma mukavemeti Standart penetrasyon deneyi (SPT), korelasyon, Standart Penetration Test (SPT), correlation, undrained shear strength, Atterberg Limit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Geoteknik tasarım prosedüründe ilk olarak netleştirilmesi gereken temel husus çalışma sahasının zemin profilinin karakterize edilmesidir. Laboratuvar ve arazi deneyleri , geoteknik biliminde zemin özelliklerinin tahmin edilmesine sağlayan en önemli araçlardır. Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) zemin incelemelerinde en sık kullanılan ve en eski arazi deneylerinden biridir. Deneylerin yapımındaki güçlükler ve maliyet nedeniyle Mühendislik uygulamalarında zemin parametrelerinin mümkün olduğu kadar az ve kolay elde edilebilen bilgilerle belirlemek tercih olunmuştur .Bundan dolayı SPT-N değeri ile çeşitli zemin özellikleri arasındaki ilişkiler bir çok araştırmacı tarafından incelenmiş ve farklı korelasyonlar elde edilmiştir. Bu çalışmada zeminin fiziksel ve mekanik özellikleri bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için daha ekonomik ve güvenli korelasyonlar elde etmek için Türkiye / Kocaeli ili sınırları içerisinde yapılmış olan SPT deneylerinden elde edilen SPT-N değerlerinde gerekli düzeltmeler yapılıp, laboratuar deneylerinden elde edilen zemin parametreleri (LL,PI,PL,cu), arasında lineer regresyon analizleri yapılıp korelasyonlar elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda SPT-N ile Atterberg limitleri arasında herhangi bir ilişki bulunamamış SPT_N ile değeri ile drenajsız kayma mukavemeti (cu) arasında yaklaşık korelasyonlar elde edilip ,daha önceki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Terzaghi ve Peck (1967), Sivrikaya & Toğrol (2002) ,İyisan ve Ansal (1990) çalışmalarıyla uyumlu ,Saglerant (1972) ve Kulhawy ve Mayne (1990) çalışmalarıyla ise çok farklı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In the procedure of the geotechnical design, characterizing the soil profile of the field in the main work focus that needs to get clarified, is the first thing that should be done. In the geotechnical science, the main tools for calculating soil properties are laboratory and field tests. Standard Penetration Test (SPT) is one of the oldest and most commonly used field tests in soil researches. Due to the difficulties and the costs, in engineering applications it has been suggested that the determining of the soil parameters should be done through the less and possibly easy obtained data. Therefore, through the SPT-N value, relationships between various soil properties have been investigated by many researchers and in the same time various co-relations have been obtained. In this study, due to the differences found in the physical and mechanical properties of the soil from a zone to a different one, and with the aim to obtain more economic and safer co-relations, the SPT-N values obtained through SPT tests executed inside the Kocaeli/Turkey province, after the necessary corrected factor had been done, co-relations were obtained by doing the regression analysis between them and the (LL, PI, PL,Su) soil parameters obtained in the laboratory tests. The results of the studies have shown that not a single relation between the SPT-N and the Atterberg limits was found. The obtained approximated co-relations between the SPT-N value and the undrained shear strength (cu) have been compared with the previous studies. Similarities with the studies of Terzaghi and Peck (1967), Sivrikaya & Toğrol (2002), İyisan and Ansal (1990) were found, but considerable different results were given in comparison with the studies of Saglerant (1972) and Kulhawy and Mayne (1990).