A numerical analysis of fluid flow around circular and square cylinders
Dairesel ve kare kesitli silindirler etrafındaki akım alanının sayısal analizi
  1. Tez No: 398894
  2. Yazar: DALSHAD KAREEM
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MEHMET İSHAK YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flow Field, Circular Cylinders, Square Cylinders, Drag Coefficient, SST k-ω, FLUENT, Akım Alan, Daire Kesitli Silindir, Kare Kesitli Silindir, Sürükleme Katsayısı, SST k-ω, FLUENT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Fluid flow around bluff bodies such as circular and square cross-sections is one of the fundamental fluid mechanics problems and has received a considerable attention for years. Several engineering applications such as off-shore structures, bridge piers and tall structures can be modeled as cylinders. The aim of this study is to simulate the flow around circular and square cylinders by using the computational fluid dynamics (CFD) tools. Flow field and drag coefficient analyses were performed by FLUENT with Reynolds number ranging from 2 to 4*106. The shear stress transport (SST) k-ω turbulence model was used to simulate two-dimensional (2-D) flow past vertical cylinders. The results of this investigation are compared with the outcomes of the previously conducted experimental studies. Analysis of the drag coefficient, which is a significant subject in hydrodynamics design, is investigated with circular and square shaped cylinders.
Özet (Çeviri)
Dairesel ve kare kesitli cisimler etrafındaki akım alanı akışkanlar mekaniğinin temel problemlerinden birisidir ve yıllardır ciddi bir ilgi görmüştür. Deniz aşırı yapılar, köprü ayakları ve yüksek yapılar gibi çeşitli mühendislik uygulamaları silindir gibi modellenebilir. Bu çalışmanın amacı, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) ile dairesel ve kare silindirlerin etrafındaki akım alanını simüle etmektir. Akım alanı ve sürükleme katsayısı analizleri, 2 ile 4*106 aralığında değişen Reynolds sayıları dikkate alınarak, FLUENT programı kullanılarak yapılmıştır. Dikey silindirlerin etrafındaki akım alanı, kayma gerilimi taşıma (SST) k-ω türbülans modeli kullanılarak, iki boyutlu (2-D) olarak simüle edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları daha önce yapılan deneysel çalışmaların neticeleri ile karşılaştırılmıştır. Hidrodinamik tasarımda önemli bir konu olan sürtünme katsayısı analizi, dairesel ve kare kesitli silindirler ile incelenmiştir.