Sağlık personelinin disiplin soruşturmalarının değerlendirilmesi ve soruşturmacıların bilgi, tutum ve davranışlarının tespiti
Rating of health personnel disciplinary investigation and determing of investigators knowledge, attitude and behaviour
- Tez No: 399006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİH VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Disiplin suç ve cezaları, Kamu görevlisi, Disiplin soruşturması, Disiplin kurulları, Disciplinary offences and punishments, Civil servant, Disciplinary proceedings, Disciplinary boards
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kamu yararını sağlamak amacıyla ifa edilen kamu hizmetleri, kamu görevlileri aracılığıyla yerine getirilmektedir. Kamu görevlilerinin görevlerini daha etkili ve daha dikkatli bir şekilde yerine getirmeleri amacıyla birtakım disiplin kuralları geliştirilmiştir. Bu disiplin kuralları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 125. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Disiplin suç ve cezaları, kamu hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlamakla birlikte disiplin cezalarının yanlış uygulamaları da birtakım olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle çalışmada disiplin soruşturmalarında ortaya çıkan hatalara vurgu yapılmak istenmiştir. Bu amaçla 657 Sayılı DMK'nın 125. maddesinde belirtilen disiplin suç ve cezaları, tüm yönleriyle mercek altına alınmıştır. Çalışmada, Antalya İli Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerinin disiplin soruşturmaları, konu ile ilgili yasal düzenlemeler ve pratikte karşılaşılan sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Pratikte karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri üretebilmek amacıyla çalışmanın çözüm önerilerinde bulunulmuştur. İkinci bölümünde arşiv araştırması ve saha çalışması tekniklerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public services are carried out by civil servants for civil society. In order to ensure that civil servants perform their task more effectivily and more carefully, different disciplinary measures have been developed. These measures have been included into Civil Servants Law no. 657, article 125. Disciplinary offenses and penalties provide that services of public administration are more effectively and more efficiently implemented. However, incorrect use of disciplinary offenses and penalties leads to negative results. Therefore, this study emphasizes the mistakes which have been made in the inquiry of disciplinary offenses. Consequently, all aspects of disciplinary offenses and penalties included in Civil Servants Law no. 657, article 125 have been taken under the spotlight. The study among public officials of the Antalya Provincial Directorate of Health and affiliated institutions of public employees in disciplinary proceedings, the relevant legal regulations and has tried to expose the problems encountered in practice. In order to generate solutions for the revealed problems in practice, proposals have been suggested in this study. In chapter two, archival research and field study techniques have been used.