Sağlık yöneticilerinin çocuk ihmal ve istismarına yönelik bilgi ve farkındalık düzeyleri
Knowledge and awareness levels of health managers whi̇ch toward to chi̇ld abuse and neglect
  1. Tez No: 399007
  2. Yazar: MİKAİL KIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık yöneticisi, Çocuk istismarı, Çocuk ihmali
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın konusu ihmal ve istismara uğramış çocuklar sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında sağlık yöneticilerin ihmal ve istismar hakkında ne kadar bilgi sahibi oldukları, ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi ve farkındalıklarının düzeylerinin değerlendirilmesidir. Çocuk İhmal ve İstismarı konusu dünyada ve ülkemizde üzerinde çalışılan önemli bir konudur. Araştırmanın evreni ; Araştırmanın yapıldığı tarihte Denizli ilinde bulunan kamuda ve özel sektörde çalışan 117 sağlık yöneticisi oluşturmuştur. Çalışma Denizli ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden, Denizli İli T.C. Sağlık Müdürlüğünden, Denizli İli T.C. Halk Sağlığı Müdürlüğünden ve T.C. Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünden gerekli izinler alındıktan sonra 02.04.2013- 02.07.2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Yöneticilerden veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırmada kullanmış olduğumuz“Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek”5 bölümden oluşmaktadır. Bu alt faktörler İstismarın Çocuk Üzerindeki Fiziksel Belirtileri (İÇÜFB), İstismar ve İhmalin Çocuktaki Davranışsal Belirtileri (İİÇDB), İhmalin Çocuk Üzerindeki Belirtileri (İÇÜB), İstismar ve İhmale Yatkın Ebeveyn Özellikleri (İİYEÖ), İstismar ve İhmale Yatkın Çocukların Özellikleri (İİYÇÖ) ve Çocuk İstismarı ve İhmalinde Ailesel Özellikler (ÇİİAÖ) olarak oluşturulmuştur. Bu alt faktörlere göre analizler yapılarak çalışma sonuçlandırılmıştır. Araştırmanın ülkemizde çocuk istismar ve ihmalinin sebeplerini anlama, bilgi düzeyini artırma konuya dikkat çekme adına, koruyucu, önleyici tedbirlerin alınmasında yararlı olacağı ve kuramsal bilgilere destek olacağı düşünülmektedir. Bu nedenle çocuğun yüksek menfaati açısından sağlık yöneticilerine çocuk istismar ve ihmali konusunda eğitim verilmesinin yerinde olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
An investigation evaulates the level of knowledge and awareness of healthcare administrators when children, who have suffered neglect and abuse, apply to health institutions and organisations. Child neglect and abuse is the most important issue that is worked in the world and also in our country. 117 Health Managers, who were working the public sector and the private sector at the time of the survey in Denizli province, joined a sample of the research. The investigation was carried out after receiving permission from Denizli Prefecture Public Hospitals Union General Secretariat, Denizli Local Health Authority, Denizli Local Directorate of Public Health and Ministry of Pamukkale Universitiy Health Research Centre between 02.04.2014 and 02.07.2014. Datas were collected from principals and analyzed. We have used the scale that towards Diagnosis Symptoms and Risk of Child Abuse Neglect consists of five parts. These factors are classified as the Physical Symptoms of Abuse on Child, Behavioral Symptoms of Abuse and Neglect on Child, Signs of Neglect on Child, Parental Characteristics whose prone to Abuse and Neglect, Children's Characteristics whose prone to Abuse and Neglect, Familial Characteristics of Child Abuse and Neglect. According to these factors, analyses were made and the study was finalized. It is considered that the investigation is useful to take precautions and supports theoretical knowledge in order to understand reasons of child abuse and neglect, increase the level of knowledge and draw attention to this issue. Health managers should be trained on the subject child abuse and neglect. , Keywords : Health manager, Child abuse, Child neglect