Annelerin doğum sonrası fonksiyonel durumunun yaşam kalitesine etkisi
Effect to mothers to quality of life of postpartum functional status
- Tez No: 399019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası dönem, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırma, doğum sonrası dönemde annelerin doğum sonrası fonksiyonel durumunun yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Manisa İli Merkezine bağlı 11 Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı vajinal veya sezaryen doğum yapmış 5024 anne oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, aile sağlığı merkezlerine kayıtlı anne sayısı göz önüne alınarak Evreni Bilinen Örneklem Formülü ile belirlenen 357 anneden oluşmuştur. Daha sonra Tabakalı Rasgele Örnekleme Yöntemi ile her bir aile sağlığı merkezinden örnekleme alınacak birey sayısı belirlenmiştir. Araştırma verileri, Temmuz 2013- Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, annelerin sosyo-demografik ve diğer değişkenlerin özelliklerini belirleyen“Anne Tanıtım Formu”,“Doğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri(DSFDE)”, "Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Ölçeği (DSYKÖ)'i kullanılmıştır. Annelerin doğum sonrasında yaşam kalitesine etki eden faktörler eğitim düzeyi, ekonomik durumu, evlilik yılı, çocuk sayısı, günlük yaşantıda ev işleri ve bebek bakımında zorluk yaşamaları olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda, annelerin doğum sonrasında ev içi faaliyetler ve bebek bakım sorumlulukları arttığında, yaşam kalitesinin düştüğü; sosyal ve toplumsal faaliyetler, öz bakım faaliyetleri arttığında ise yaşam kalitesinin yükseldiği saptanmıştır. Yapılan çok değişkenli regresyon analizi sonucunda, doğum sonrası fonksiyonel durum alt ölçeklerinden özbakım faaliyetleri, annelerin eğitim düzeyi, günlük yaşamda ev işleri ve bebek bakımında zorluk yaşama durumu, doğum sonrasında yaşam kalitesini etkilemektedir. Doğum sonrasında yaşam kalitesi puanlarının %21.0'i buradaki üç bağımsız değişkenle açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted descriptively in order to determine the effect of postpartum functional status of mothers to quality of life. Research environment consisted of 5024 mothers who have made vaginal or cesarean section and registered 11 Family Health Centers connected Manisa Province Center Research sample composed of 357 mothers which is determined by using a convenient sampling formula which regards the number of mothers who have made vaginal or cesarean section and registered in eleven above-mentioned Family Health Centers. Consequently, the number of participant individuals from each family health center was determined with the use of“Layered Random Sampling Method”Research data was collected between July 2013- December 2013.“Mother Description Form”which determines mothers‟ socio-demographic and other variables characteristics,“Inventory of Functional Status After Childbirth (IFSAC)”and“Maternal Postpartum Quality Of Life Questionnaire (MAPP-QOL)”were used as data collection tool. Factors affecting quality of life of mothers after birth were defined as education level, economic status, duration of marriage, number of children,experience difficulty in household and caring for babies in daily life. As a conclusion of research, it is determined that mother's quality of life decreases while functions like hosehold facilities and baby care responsibilities increases, quality of life increases while facilities about social, community and self care increases. As a conclusion of multivariate regression analysis, self care activities mean subscale scores, mother's education level, experience difficulty in household and caring for babies in daily life affects the quality of life after birth. After the birth of quality of life scores 21.0% is explained these three independent variable. Key Words : Postpartum period, the functional status, quality of life