Doğum sonrası dönemde annelerdeki yorgunluğun emzirme öz-yeterliliğine etkisi
The effect on breastfeeding self-sufficiency of fatique on mothers i̇n postpartum period
- Tez No: 399025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ÜNSAL ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: emzirme öz-yeterliliği, yorgunluk, hemşirelik, breastfeeding self-efficacy, fatigue, nursing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Doğum Sonrası Dönemde Annelerdeki Yorgunluğun Emzirme Öz-yeterliliğine Etkisi. Araştırma, doğum sonrası birinci ve sekizinci haftada annelerdeki yorgunluk düzeyinin emzirme öz-yeterliliği üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış, Haziran 2013 – Nisan 2014 tarihleri arasında, İzmir Konak 27 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (ASM) , Konak 28 nolu Göztepe ASM ve Konak 31 nolu Göztepe ASM'de gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, bu ASM'lere kayıtlı Haziran 2013 – Nisan 2014 tarihleri arasında doğum yapmış anneler; örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden, termde doğum yapan, sağlıklı bebeği olan, bebeğini emziren, basit tesadüfi örneklem tekniğiyle seçilen toplam 184 anne oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında; örnekleme alınan annelerin sosyo-demografik ve diğer değişkenlerinin özelliklerini belirleyen ''Anne Tanıtım Formu'', Postnatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği- Kısa Şekli(PEÖÖ-KŞ), Kısa Yorgunluk Formu(KYF) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; power analizi, sayı ve yüzde dağılımı, Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis tek yönlü varyans analizi, Pearson Korelasyon, çoklu regresyon kullanılmıştır. Araştırmada annelerin; %38.6'sının 26-30 yaşında, %40.8'inin ilkokul mezunu olduğu; doğum sonrası birinci haftada PEÖÖ-KŞ puan ortalaması 51.21±6.95, sekizinci haftada 64.54±9.65 bulunmuştur. Çoklu regresyon analizinde; bebeği ilk klinikte kucağa alma ve emzirme sırasında yorgun hissetmenin PEÖÖ-KŞ birinci hafta puan ortalamasını azalttığı; sütü yeterli bulmanın artırdığı bulunmuştur(R: 0.677). Üniversite ve üzeri eğitim durumunun PEÖÖ-KŞ sekizinci hafta puan ortalamasını azalttığı; sütü yeterli bulma ve bebeğini emdiği sürece emzirmeyi planlamanın artırdığı bulunmuştur(R: 0.651). Doğum sonrası dönemde annelerdeki yorgunluğun emzirme özyeterliliği üzerine etkisinin olmadığı bulunmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda; doğum öncesinde gebe kadınların emzirmenin yararları ve uygun emzirme teknikleri konusunda bilgilendirilmesi, annelerin emzirmeye teşvik edilmesi, anne için sosyal destek sistemlerinin sağlanması önerilmiştir. ,
Özet (Çeviri)
The Effect on Breastfeeding Self-Sufficiency of Fatique on Mothers İn Postpartum Period. Study has planned as descriptive for analyze the effect of fatique level on mother in postpartum first week and eighth week, has performed in Izmir Konak 27 numbered Family Health Center (FHC), Konak 28 numbered Göztepe FHC and Konak 31 numbered FHC in June 2013-May 2014. The universe o1f the study has been made up from mothers who gived birth in June 2013-May 2014 and have registered these FHCs, the sample of the study has been made up from total 184 mothers who have accepted attendance fort his study, have gived birth on time, have had a healthy baby, have breasfeeded, have been selected through simple incidental sample technique.“Mother Introduction Form”that determine features of other variables and sociodemographic features of mothers who are implicated to sample, Postnatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale- Short Form(PBSES-SF), Brief Fatigue Form (BFF) have been used for data acquisition. Power analysis, number and percentage distribution, Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis, multiple regression analysis have been used for data analysis. In study, 38.6% of mothers are 26-30 years old, 40.8% of mothers are primary school graduate, mean of PBSES-SF score in the postpartum first week is 51.21±6.95, mean of PBSES-SF score in the postpartum eighth week is 64.54±9.65. In multiple regression analysis, it has been found that taking baby to lap first at the clinic and feel tired during breastfeeding reduce mean of PBSES-SF score, perception of sufficient milk increases mean of PBSES-SF score in the postpartum first week (R: 0.677). Being postgraduate or higher graduate reduces mean of PBSES-SF score, perception of sufficient milk and planning breastfeeding as long as their babies suck increase mean of PBSES-SF score in the postpartum eighth week (R: 0.651). It has been found that fatigue on mothers in the postpartum period is not efficient on breastfeeding self-efficacy. In line with research results, these have been suggested: Pregnants should be informed about benefits of breastfeeding and appropriate breastfeeding techniques in prenatal period. Mothers should be encouraged for breastfeeding. Social support systems should be provided for mothers.