Şanlıurfa'da anne ve yenidoğan bebeklerinde B12 ve folik asit eksikliğinin sıklığı
Frequency of Şanliurfa mother and newborn baby in B12 and folic acid deficiency
  1. Tez No: 435591
  2. Yazar: NURGÜL ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: B12 vitamini eksikliği, anemi, yenidoğan, gebelik, folik, vitamin B12 deficiency, anemia, newborn, pregnancy, folic acid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: B12 vitamini suda eriyen, mikroorganizmalar tarafından sentezlenen bir vitamindir. İnsan ihtiyacı olan B12 vitaminini sentezleyemediği için besinlerle almak zorundadır. Diyetle alınan B12 vitamininin esas kaynağı ise hayvansal besinlerdir. B12 vitamininin en önemli işlevi folik asitle birlikte hücre bölünmesi ve çoğalması için gerekli deoksiribonükleik asit (DNA) sentezini desteklemesidir. B12 vitamini; DNA sentezi, metillenme, nörotrasmitter sentezi gibi görevlere sahip olan, homosistein/metyonin döngüsünde de görev alan bir kofaktördür. Bu nedenle, yenidoğan ve süt çocukluğu gibi büyümenin hızlı olduğu dönemlerde B12 vitamin eksikliği, diğer dönemlerde görülen anemi semptomlarından çok daha önemli semptomlara yol açmaktadır. Eksikliğinde santral ve periferik sinir sistemi, gastrointestinal sistem, kardiyovasküler sistem, kas-iskelet sistemi, hematolojik ve immünolojik sistem üzerinde olumsuz etkileri olan B12 vitamini, vücutta sentezlenmez. Gebelikte anneden bebeğe aktif olarak geçer. Bebek 25-50 mikrogram (mcg) B12 vitamini deposu ile doğar. Büyüme için gerekli olan miktar 0.1 mcg/gün'dür. Yenidoğanın sahip olduğu depo ona 6 ay-1 yıl yeter. Karşılaştığımız bu sorunun, sosyoekonomik seviyesi düşük olan hasta grubumuzun annelerindeki B12 vitamini deposunun eksikliğine bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Bilindiği gibi, B12 vitamini için en iyi kaynak et, süt, balık, yumurta gibi hayvansal proteinlerdir. Bunların anne tarafından tüketilmemesi, B12 vitamin eksikliği için önemli bir nedendir. Gebelik sonrası dönemde de anne sütü, bu açıdan iyi bir kaynak olamamaktadır. Diğer nedenler ise annenin mide ilacı kullanması, vejeteryan olması ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmesidir. Gereç-Yöntem: Prospektif olarak planlanan çalışmamıza Şanlıurfa'daki doğum servislerine doğum amacıyla başvuran 38-42 gebelik haftasında olan 600 adet gebe ve onların 2500 gram üstünde doğan, doğumda komplikasyon gelişmeyen bebeklerini aldık. Bebekte ve annede vitamin B12 için alt sınırı 200 pg/ml olarak belirledik. Annelerden yaş, çocuk sayısı, ilaç anamnezi, vejeteryan olup olmadığı, başka hastalığı olup olmadığı konusunda bilgi aldık. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda çalışmaya alınan gebelerin %73,8'inde B12 vitamin eksikliği, %10,3'ünde folik asit eksikliği saptandı. Yenidoğanların ise %70,5'inde B12 vitamini eksikliği, %3,7'inde folik asit eksikliği saptandı. Ayrıca vitamin B12 düzeylerinde gebelerin %22,7'sinde, yenidoğanların %23,2'sinde sınırda değerler elde edildi. Sonuç olarak, yenidoğanlardaki B12 vitamini düzeylerinin annelerindeki düzeylerle ilişkili olduğu saptandı. Çalışmamızın sonucunda; klasik bilginin aksine, ülkemizde yenidoğan döneminde B12 vitamin eksikliğinin önemli bir oranda görüldüğünü gösterdik. Eksiklik olduğu halde klinik bulgu olmamakta, çocuk büyüyüp, eksiklik derinleştikçe klinik bulgular ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, yeni doğum yapmış annelerdeki B12 vitamin seviyesinin, önemli oranda düşük olduğunu gösterdik. Sonuç olarak, gebelerdeki B12 vitamini eksikliği önlenerek yenidoğanların düşük depo ile doğmaları ve süt çocukluğu döneminde eksikliğe bağlı geri dönüşümsüz olabilen özellikle nörolojik bulguların gelişmesi önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Vitamin B12 is water soluble, is a vitamin synthesized by microorganisms. It is difficult to get food to people who can not synthesize vitamin B12 needs. The main source of dietary vitamin B12 are animal products. The most important function of folic acid in the cell division and the reproduction of vitamin B12 deoxyribonucleic acid (DNA) is the synthesis support. Vitamin B12; DNA synthesis, methylation, having the task of neurotransmitter synthesis, homocysteine / a cofactor involved in the methionine cycle. Therefore, newborns and infants with vitamin B12 deficiency such as during periods of rapid growth, leads to much more important symptoms of anemia symptoms in other periods. In the absence of the central and peripheral nervous system, gastrointestinal system, the cardiovascular system, the musculoskeletal system, vitamin B12, which have adverse effects on haematological and immunological systems are not synthesized in the body. actively it passes from mother to baby during pregnancy. Baby 25-50 micrograms (mcg) of vitamin B12 nature. the amount required for growth of 0.1 mcg / day. store owned by her newborn enough for 6 months to 1 year. The problem we face socio-economic level, we believe that due to the lack of vitamin B12 in our group of patients with low mother. As you know, the best source for vitamin B12 meat, milk, fish, are animal proteins such as eggs. They are not consumed by the mother, it is a major reason for the lack of vitamin B12. In the breastfeeding period after pregnancy can not be a good resource in this regard. Other reasons to use the mother's stomach medicine that is predominantly vegetarian and carbohydrate diet. Design: Who came to birth in the maternity ward of Sanliurfa planned prospective clinical trials with 600 pregnant women at 38-42 weeks of gestation and 2500 grams on their nature, we have babies when complications at birth. The lower limit of infant and maternal vitamin B12 200 pg / ml were determined. age of the mother, number of children, drug history, which is not vegetarian, we have information about whether other diseases. Results: Vitamin B12 deficiency in 73.8% of patients enrolled into the study at the end of the study, folic acid deficiency was found in 10.3%. The newborns in 70.5% of vitamin B12 deficiency, folic acid deficiency was found in 3.7%. In addition, 22.7% of pregnant women vitamin B12 levels, the limit values were obtained in 23.2% of newborns. As a result, it was found to be associated with levels of maternal vitamin B12 levels in neonates. In conclusion; Unlike classical scholar, observed in the neonatal period in our country, we have shown that a significant proportion of vitamin B12 deficiency. Although it is not the lack of clinical symptoms, the child grows, it deepens the lack of clinical symptoms arise. In addition, vitamin B12 levels in mothers who have recently given birth, we show that significantly lower. As a result, vitamin B12 deficiency in pregnant women is preventing newborns and infants born with low storage that can be irreversibly period, especially due to lack of development of neurological symptoms can be prevented.