Ratlarda streptozotosin ile oluşturulan diyabetin erken gebelik döneminde endometriyal bezlerin lektin histokimyası üzerine etkisi
Effect of streptozotocin induced diabetes on lectin histochemistry of endometrial glands in early pregnancy in rats
  1. Tez No: 399027
  2. Yazar: FEYZA BAŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLUNAY KOZLU, PROF. DR. AHMET KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, endometriyal bez, lektin, rat, erken gebelik, Diabetes, endometrial gland, lectin, rat, early pregnancy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Embriyonun implantasyon dönemine kadar uterus içinde beslenebilmesinin temelinde endometriyal bezlerin salgıları bulunmaktadır. İmplantasyondan sonra anne ile yavru arasında kan dolaşımının başladığı süreç, türlere göre değişiklik arz etmektedir. İşte bu dönemde embriyo, endometriyal bezlerin salgıları ile beslenerek yaşamaya devam edebilmektedir. Diyabet gibi birden fazla sistemi etkileyen metabolik bir hastalığın kuşkusuz genital sistem üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Diyabetin özellikle hücrelerin salgılarını etkilediği bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında bu tez çalışmasında endometriyal bezlerin salgı bileşenlerinin niteliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla PNA (Arachis hypogaea), WGA (Triticum vulgaris), Con-A (Canavalia ensiformis), SBA (Glycine max) lektin türleri ile uygulamalar yapabilmek için 250 – 300 gram ağırlığında, erişkin dişi Wistar Albino ratlardan her grupta 8 adet olacak şekilde 4 grup oluşturulmuştur. Hem gebelik hem de diyabet oluşturulmuş grupta, hem de yalnızca gebe grupta, gebeliğin 5. ve 7. günlerinde alınan doku örneklerine lektin uygulanmıştır. Yalnızca diyabetik grupta ve kontrol grubunda ratlar cam çubuk kullanılarak uyarılmış, bu uyarıyı izleyen 5. ve 7. günde sakrifiye edilmişlerdir. Ratlarda diyabet, streptozotosin (STZ) kullanılarak indüklenmiştir. Sonuç olarak gebelik ve diyabetin ratlarda endometriyal bezlerin lektin histokimyasını etkilediği, yani salgıların karbonhidrat bileşenlerinin türü ve miktarının gruplar arasında farklılık gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Secretions of endometrial glands play an important role for nutrition of the embryo until it's implantation. After implantation, though it changes among species, organization of blood circulation between mother and the infant takes a little time. In this period, embryo is fed by nutritients provided by the endometrial glands and continues to its life. Diabetes, since it's a metabolic disease that has effects on many systems, surely has many negative effects on genital system. Diabetes is known to effect cell's secretions. Enlightened by these knowledge, we intended to qualify the secret components of endometrial glands. For this purpose; 4 groups were formed with Wistar Albino rats weighing 250-300 gr 8 rats in each to perform with PNA (Arachis hypogaea), WGA (Triticum vulgaris), Con-A (Canavalia ensiformis), SBA (Glycine max) lectins. Diabetic pregnant and only pregnant groups were sacrified in 5th and 7th day of pregnancy and the only diabetic and the control group were stimulated with glass sticks and their sacrification also made on in 5th and 7th day after stimulation. Diabetes was induced with streptozotocin (STZ) in rats. In conclusion it has been found out that diabetes and pregnancy effect the lectin histochemistry of endometrial glands, which means carbohydrate components and quantity of the secretions changes among these groups.