Hatay yöresinde evcil güvercinlerde cryptococcus neoformans saçılımının araştırılması
Investigation shedding of cryptococcus neoformans on domestic pigeons in the hatay region
  1. Tez No: 399028
  2. Yazar: GAMZE ÖZGE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER CANTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptococcus neoformans, güvercin, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Hatay, Cryptococcus neoformans, Pigeon, Polimerase Chain Reaction, Hatay
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Cryptococcus neoformans, başta güvercinler olmak üzere, kreatinin içeriği yüksek olan zengin kanatlı hayvan dışkılarının bulunduğu yerlerden sıklıkla izole edilmektedir. Ancak bu etkenden ileri gelen klinik hastalıklar kanatlılarda görülmez. Etkenin insanlara bulaşması esas olarak solunum yoluyla olmasına rağmen deri yoluyla da vücuda girebilmektedir. Bu çalışmada Hatay ili ve ilçelerinde (İskenderun, Kırıkhan, Altınözü, Ekinci ve Antakya) hobi amaçlı yetiştiriciliği yapılan evcil güvercinlerin dışkılarında Cryptococcus neoformans'ın saçılımının belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla Hatay ili ve ilçelerinde 58 farklı kümesten güvercin dışkı örnekleri alındı. Alınan dışkı örnekleri kültür için kloramfenikol içeren Sabouraud Dextrose Agar besi yerine ekilerek 37°C'de 3-7 gün inkübe edildi. İzole edilen kolonilerden DNA ekstraksiyonu yapıldı ve Polimeraz zincir reaksiyonu ile C. neoformans'a spesifik bantlar arandı. Yapılan analizler ile örnekleme yapılan 58 kümesin 12 (%20.68)'sinde C. neoformans izolasyonu ve identifikasyonu gerçekleştirildi. Hatay ili bulunduğu coğrafi konum itibariyle sıcak ve nemli bir bölge olduğundan güvercin dışkısında bulunan etkenin uzun süre bölgede varlığını sürdürmesine imkân vermekte ve bu durumun insan sağlığı açısından bir tehdit unsuru olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cryptococcus neoformans is commonly isolated from poultry feces, especially pigeons, known has high creatinine contents. However, clinical disease resulting from this agent cannot be seen in birds. Although transmission of agents to human is inhalation, they can entire to body through skin. For this purpose, totally 58 different pigeon stool samples were taken from pigeon coops in the Hatay and districts. The stool samples were streaked into Sabouraud Dextrose Agar containing chloramphenicol and were incubated 3-7 days at 37 ° C. Genomic DNA extraction was performed from isolated colonies and Polymerase chain reaction was made for C. neoformans detection. In the result of the analyses, C. neoformans was detected in the 12 (20.68%) of 58 different pigeon coops. In this study were showed that the presence and distribution C. neoformans in the Hatay region. As the geographical location, the province of Hatay is a hot and humid region. This condition can cause longer life of the agent in pigeon droppings and can be dangerous for human health for living and pigeon breeding in this area.