Diyabetik ratlarda kolşisinin erken evre diyabetik nöropati üzerine etkilerinin alfa lipoik asit ile fonksiyonel, biyokimyasal, elektrofizyolojik ve histopatolojik açılardan karşılaştırılması
Comparison of the effects of colchicine and alpha-lipoic acid on early-stage diabetic neuropathy in diabetic rats from functional, biochemical, electrophysiological, and histopathological perspectives
  1. Tez No: 1021031
  2. Yazar: OĞULCAN TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDE NUR FIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolşisin, Diyabetik Nöropati, nöroinflamasyon, Alfa Lipoik Asit, Patogeneze Yönelik Diyabetik Nöropati Tedavileri, Diabetik nöropatiler, Diabetic neuropathies, Colchicine, Neuroinflamation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik nöropati, diyabetin en sık görülen kronik komplikasyonlarından biri olup tüm dünyada ciddi bir morbidite nedenidir. Patogenezine yönelik tedavi seçeneklerinin sınırlılığı, diyabetin erken dönemlerinden itibaren görülen bu komplikasyonun önlenebilirliğini kısıtlamaktadır. Son zamanlarda diyabetik nöropati patogenezinde nöroinflamatuvar teorinin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada, uzun yıllardır kullanılan bir antiinflamatuvar ajan olan kolşisinin, erken evre diyabetik nöropatide etkinliğinin patogeneze yönelik kullanılan bir ajan olan alfa lipoik asit (ALA) ile karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmamız deneysel bir hayvan çalışmasıdır. 4 hafta boyunca yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslendikten sonra düşük doz streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan Wistar tipi sıçanlar; kontrol, kolşisin, ALA ve plasebo grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 4 haftalık tedavi süreci sonrasında sıçanlar; eğimli plaka testi, hot plate testi, kaudal sinir elektromiyografisi (EMG), Tümör Nekrozis Faktör-Alfa (TNF-α) ve Kreatin Kinaz (CK) düzeyleri ve sol siyatik sinir biyopsisi sonrası histopatolojik inceleme ile farklı açılardan değerlendirildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda kolşisin grubu ile plasebo grubu karşılaştırıldığında, hot plate testi refleks sürelerinde (p<0.001), duysal sinir iletim hızında (NCV) (p=0.008) ve duysal sinir aksiyon potansiyelinde (DSAP) (p=0.010) anlamlı iyileşme gösterildi. Histopatolojik olarak incelendiğinde toplam patoloji skorunun kolşisin grubunda ALA (p=0.02) ve plasebo (p<0.001) gruplarına göre anlamlı şekilde düşük olduğu tespit edildi. x Sonuç: Diyabetik nöropatinin tedavisinde patogeneze yönelik tedavi seçenekleri arasında kolşisin henüz araştırılmamış ancak çalışmamızda ümit verici bir ajan olarak göze çarpmaktadır. Çalışmamızda kolşisin histopatolojik bulgular açısından ALA'ya göre üstün bir ajandır ve bu üstünlüğü, nöropatinin önlenmesinde düşük dozlarda kullanımının etkili olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamızın düşük örneklem sayısı ve teknik kısıtlılıkları göz önünde bulundurulduğunda kolşisin ve patogeneze yönelik diyabetik nöropati tedavileri ile ilgili daha geniş ölçekli ve ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Diabetic neuropathy is one of the most common chronic complications of diabetes and represents a major cause of morbidity worldwide. The limited number of treatment options targeting its underlying pathogenesis restricts the prevention of this complication, which may emerge from the early stages of diabetes. In recent years, the neuroinflammatory theory has increasingly gained attention in the pathogenesis of diabetic neuropathy. This study aimed to evaluate the efficacy of colchicine, a long-established anti-inflammatory agent, in early-stage diabetic neuropathy and to compare its effects with those of alpha-lipoic acid (ALA), an agent currently used as a pathogenesis-oriented treatment option. Methods: This study was designed as an experimental animal study. Wistar rats were fed a high-fat diet (HFD) for four weeks and subsequently induced diabetes using low-dose streptozotocin (STZ). The animals were then divided into four groups which named control, colchicine, ALA, and placebo. Following a four-week treatment period, the rats were evaluated using the inclined plane test, hot plate test, caudal nerve electromyography (EMG), serum tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and creatine kinase (CK) levels, and histopathological examination of the left sciatic nerve biopsy. The results were compared among the groups. Results: When the colchicine group was compared with the placebo group, significant improvements were observed in hot plate test reflex latency (p<0.001), sensory nerve conduction velocity (NCV) (p=0.008), and sensory nerve action potential (SNAP) amplitude (p=0.010). Histopathological evaluation revealed that the total pathology score was significantly lower in the colchicine group than in both the ALA group (p=0.02) and the placebo group (p<0.001). xii Conclusion: Although colchicine has not yet been extensively investigated among pathogenesis-oriented treatment options for diabetic neuropathy, the findings of the present study suggest that it may be a promising agent. Its apparent superiority over ALA, particularly in terms of histopathological outcomes, indicates that low-dose colchicine may be effective in preventing neuropathic damage. Considering the limited sample size and technical limitations of this study, further large-scale and detailed experimental studies are needed to clarify the role of colchicine and other pathogenesis-targeted therapies in diabetic neuropathy.