TSK sağlık sisteminde MSB ordu ilaç fabrikasının rolü ve etkinliğinin swot analizi ile değerlendirilmesi
An assessment of the role and effectiveness of the ministry of defence military pharmaceutical factory within The Turkish Armed Forces health system using swot analysis
- Tez No: 399066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ordu İlaç Fabrikası, etkinlik, verimlilik, SWOT Analiz, Military Pharmaceutical Factory, effectiveness, efficiency, SWOT Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Askeri Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez çalışması ile MSB İlaç Fabrikası Komutanlığının TSK sağlık sisteminde rolü ve etkinliğinin değerlendirilmesi ile SWOT analizinin yapılması amaçlanmıştır. MSB İlaç Fabrikası Komutanlığının kadrosu, üretim yetenekleri, mevcut işleyişi, bağlı oldukları kanun ve mevzuatlar incelenmiştir. Fabrikanın etkinliği değerlendirilmiştir. Ülkenin sağlık sistemi işleyişi içinde böyle bir yapılanmaya gerek olup olmadığı sorgulanmıştır. Dünyada ki diğer ordu ilaç fabrikaları ile karşılaştırmalara gidilmiştir. Stratejik yönetim değerlendirmelerinden biri olan SWOT analiz ile fabrikanın güçlü ve zayıf yanları ile karşılaşılabilecek tehdit ve fırsatları irdelenmiştir. Konuyla ilgili dört grup anket oluşturulmuş, anketler kullanıcı boyutları sebebiyle pratisyen hekimlere, yönetici boyutları sebebiyle yönetici-lider hekimlere, sistemin içindeki kişiler olarak eczacı, farmakologlara ve fabrikanın laborantlarına, son olarak da diğer ilaç firmalarına yönelik olarak hazırlanmıştır. Anketlerde sorulan sorular; değerlendirmek zor olsa da özellikle açık uçlu olarak hazırlanmış, daha çok görüş elde edilmesi sağlanmıştır. Anket verileri SPSS 21.0 ve Excel programları ile değerlendirilmiştir. Anket dışında konuyla ilgili kişilerin tezde uzman görüşü başlığı altında görüşlerine yer verilmiştir. Sektörel inceleme anlamında 3 ilaç fabrikasına ziyarette bulunulmuştur. Devlet kanadının bakışı için; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve AFAD ile görüşülmüştür. Özel sektör temsilcilerinden olan ilaç sendikalarının yetkililerinden de fikirler alınmıştır. Sonuç olarak daha etkin bir yönetime ihtiyacı olan bu kurumun stratejik bir değer olduğu görülmüştür. Belirlenecek yeni bir vizyon, ardından da bu vizyona yönelik uygulamalar kurumun değerini daha da arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
The thesis presented here aims to evaluate the role and effectiveness of the Military Pharmaceutical Factory within the health system of the Turkish Armed Forces and a SWOT analysis of it. In this context an examination was conducted of the staffing of the Military Pharmaceutical Factory, its production capacity, its present work structure and the rules and regulations that govern its activities. An assessment was made of the efficiency of the Factory and of whether it was essential for such an institution to exist within the structure of the country's health system. A comparison was made with other military pharmaceutical factories around the world. A SWOT analysis (strategic management assessment tool) was deployed to examine the strengths and weaknesses of the factory and the opportunities or threats with which it may be faced. Four different questionnaires targeting the following groups were prepared: medical general practitioners as the users, doctors who are in management positions in view of their management responsibilities, pharmacists, pharmacologists and laboratory assistants in the factory as they are the individuals within the system, and lastly pharmaceutical companies. Although their evaluation is not easy, the questions in the survey were deliberately prepared as open-ended in order to obtain more extensive views from the participants. The data from the questionnaires were evaluated using SPSS 21.0 and Excel programmes. Apart from the questionnaire, the views of individuals involved in this area were presented in the thesis under the heading Expert Opinions. Three pharmaceutical factories were visited in the course of examining the sector. In order to ascertain the views of the state sector, discussions were held with Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu and AFAD. Views were also sought from officials of the pharmaceutical unions representative of the private sector. The outcome of the research indicates that this institution is a valuable strategic asset which needs more effective management. Identifying a new vision and then applying measures focused on this vision will further enhance its value as an institution.