Determination of nitrate and nitrite by ion selective electrodes on some travertine buildings in Ankara
  1. Tez No: 3993
  2. Yazar: MOH'D BASEM J.A. AL-BADAWİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: jips oluşumu, iyon seçici elektrodlar, nitrat ve nitrit tayinleri, hava kirliliği. - vi
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET İYON SECİCİ ELEKTRODUR KULLANIMI İLE ANKARA'DA BAZI TRAVERTEN BİNALARDA NİTRAT VE NITR1T tayinleri AL-BADAWI,“MOH'D BASEM”J.A. Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Hale Göktürk Doç. Dr. Emine Caner Temmuz 1988, 101 Sayfa Hava kirliliği sebebiyle kalkerli yapı taşlarının yüzeylerinde jips oluşumu bir çok yerde olduğu gibi Ankara'da da gözlenmektedir. Daha önceki çalışmalarda azotlu bileşiklerin jip oluşumuna katkısı olduğu öne sürülmüştür. Bu çalışmada Ankara'daki bazı traverten yapılarda jips miktarı ile birlikte azotlu bileşiklerin (nitrat ve nitrit olarak) nicel ölçümleri yapılmıştır. Nitrat ve nitrit tayinlerinde iyon seçici elektrot yöntemi kullanılmış, bu amaçla önce ortamdaki diğer başlıca iyonların girişim etkileri incelenmiş, çalışma ortamına en uygun uzaklaştırıcı yöntemler saptanmıştır. Ayrıca diğer önemli parametrelerin uygun sınırları saptanarak ölçümler yapılmıştır. Bu çalışmada ölçülen -- v -sülfat/nitrat oranları 32 ile 393 arasında değişmektedir. Bu değerler diğer çalışmalarla karşılaştırılarak azotlu bileşeklerin jips oluşumuna muhtemel etkileri tartışıl mıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF NITRATE AND NITRITE BY ION SELECTIVE ELECTRODES ON SOME TRAVERTINE BUILDINGS IN ANKARA AL-BADAWI,“MOH'D BASEM”J. A. M.S. in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Hale Göktürk Co-Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Emine Caner July 1988, 101 pages Gypsum formation on calcareous building stones in polluted atmosphere has been observed in Ankara like in other polluted cities. In previous studies, contribution of nitrogen compounds on gypsum formation has been claimed, In this study, quantitative determination of nitrogen compounds (in the form of nitrate and nitrite) has been done together with amount of gypsum present on some traver tine buildings in Ankara. Ion selective electrodes have been used in nitrate and nitrite determinations and first, the interference effect of the other ions and the proper masking agents have been examined. In addition, the proper ranges of the - iiiother important parameters have been determined and the measurements were done accordingly. The sulphate to nitrate ratio's in this study varies between 32 to 393. These values have been compared with the other studies, and the possible effects of nitrogen containing compounds in gypsum formation have been discussed, Key words : gypsum formation, ion selective electrodes, nitrate and nitrite determinations, air pollution iv -