Vücut kitle indeksinin baş itme testine etkisi
  1. Tez No: 399304
  2. Yazar: YAĞMUR BALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT NACİ ÖZLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler sistem, baş itme testi, Vücut kitle indeksi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Denge, istirahatte ve aktivite sırasında, yer çekimi merkezini destek yüzeyi üzerinde tutabilmek için gerçekleştirilen postüral uyumdur. Normal postüral kontrol ve dengenin sağlanmasında etkili olan üç sistem vardır; vestibüler sistem, görme sistemi ve somatosensör sistemdir. Sedanter yaşam kas zayıflığının artması denge bozukluğuna etki eden önemli bir faktördür. Bu çalışmanın amacı; vücut kitle indeksi ile fiziksel aktivite arasındaki ilişki incelenip, denge sisteminin değerlendirilmesinde kullanılan baş itme testi üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışma, Başkent Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda kulak ve vestibüler sistem şikayeti olmayan 18-64 yaş arasındaki 30 gönüllü, sağlıklı bireylerle yürütülmüştür. Gönüllülere vHIT yapılmış, uluslar arası fiziksel aktivite değerlendirme kısa formu doldurtulmuştur. Katılımcıların boy ölçümleri milimetrik boy skalası ile, vücut ağırlığı ölçümleri elektronik baskül ile ölçülmüştür. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu verileri kişisel bilgi formlarına eklenerek daha sonra formüle edilmiştir. (VKİ= Vücut Ağırlığı (kg) / Boy2 (m). Boy uzunluğunun karesi alındıktan sonra vücut ağırlığına bölünmesi ile tüm katılımcıların VKİ değerleri elde edilmiştir. Sınıflandırma kriterlerine uygun olarak VKİ değerleri üç kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; vücut kitle indeksi 18 kg\m2> zayıf 18-25 kg\m2 arasında olanlar normal 25 kg\m2> olanlar obez olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Hastaların her kanaldaki süre kazançları ortalama ve standart sapma tablosu olarak verilmiştir. Ayrıca kanal süre kazancı 0.8-1.2 msn aralığında olanlar“normal”, 0.8'in altında olanlar“düşük”olarak kodlanmış ve frekans ve yüzde tabloları şeklinde sunulmuştur. Vücut kitle indeksleri ortalama ve standart sapma tablosu olarak verilmiştir. Vücut kitle indeksi 25 olanlar“obez”şeklinde kodlanmış ve frekans ve yüzde tablosu olarak sunulmuştur. Vücut kitle indeksi grupları (zayıf, normal, obez) ile kanal kazanç düzeyleri (düşük, tıormal) arasındaki ilişkiyi ve vücut kitle indeksi grupları ile fiziksel aktivite grupları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Ki-Kare testi (Chi- Square test) kullanılmıştır. Olağanlık katsayısı (C), ki-kare istatistiğinin önemli olduğu durumda kullanılır ve 0 ile 1 arasında değer alır. 0'a yakın değerler ilişkinin zayıf, l'e yakın değerler ilişkinin güçlü olduğunu ifade eder. Ki-kare istatistiği anlamlı (p 0.005). Hastaların sağ anterior kazanç süre ortalaması 0,90±0,20 |isn olarak bulunmuştur. Hastaların %83,3'ünde sağ anterior kazancı düşük düzeyde, %16,7'sinde yüksek düzeyde bulunmuştur. Hastaların sol posterior kazanç süre ortalaması 0,88±0,07 (j,sn olarak bulunmuştur. Hastaların %90'ında sol posterior kazancı düşük düzeyde, %10'unda yüksek düzeyde bulunmuştur. Hastaların sağ posterior kazanç süre ortalaması 0,84±0,10 |isn olarak bulunmuştur. Hastaların %73,3'ünde sağ posterior kazancı düşük düzeyde, %26,7'sinde yüksek düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Balance, at rest and during activity, gravity postural alignment is performed in order to keep the center of the support surface. And three normal postural control system is effective in maintaining the balance; vestibular, visual and somatosensory system is the system. Increased sedentary lifestyle is a majör factor affecting the balance muscle weakness disorder The purpose of this study and examined the relationship between body mass index physical activity is to investigate whether the head thrust test used to evaluate the impact on the balance of the system. The study, Başkent University Department of Otolaryngology, ear and vestibular system without complaint of a group that has 30 volunteers aged 18-64, was conducted with healthy individuals. Volunteers made vhıt international physical activity assessment form were dolturul short. Participants with millimeter length scale of the height measurements, body weight measurements were measured with electronic scales. Body weight and height data is then formulated by adding the personal information form. (BMI = body weight (kg) / boy2 (m). After the square of the height, obtained BMI values of ali respondents by dividing body weight. In accordance with the classifıcation criteria of BMI values are separated into three categories. These include the body mass index of 18 kg \ m2> weak 18-25 kg \ m2 which are normally 25 kg \ m2>, which were considered as obese. SPSS 15.0 was used to analyze the data. Time gain on each channel of the patients are given as mean and Standard deviation chart. In addition, while the channel gain 0.8-1.2 ms intervals in which the“normal”, which is under the 0.8“low”were coded and presented as frequency and percentage tables. Body mass index, mean and Standard deviation are given in the table. Body mass index 25 who are“obese”in the form of encoded and presented as frequency and percentage table. Body mass index groups (underweight, normal, obese) with channel gain levels (low, normal) and the relationship betvveen the body mass index group in order to determine the relationship between physical activity groups chi-square test (Chi-Square test) were used. Contingency coeffıcient (C), chi-square statistic and is used in cases where it is important to take a value between 0 and 1. The relationship of values near 0 weak, means that therc is a strong relationship values close to 1.