Ratlarda akustik travma sonrası intratimpanik retinoik asit uygulamasının elektrofizyolojik etkilerinin araştırılması (deneysel çalışma)
Investigation of electrophysiological effects of intratympanic retinoic acid after acoustic trauma in rats
  1. Tez No: 399303
  2. Yazar: GÖKÇE SAYGI UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik travma, intratimpanik enjeksiyon, retinoik asit, otoakustik emisyon, Acoustic Trauma, intratympanic injection, retinoic acid, otoacoustic emissions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Akustik travma sonrası intratimpanik retinoik asit uygulamasının etkilerinin DPOAE ölçümleri ile elektrofizyolojik olarak gösterilmesi. Materyal-Metod: Çalışma, 21 adet Sprague Downey dişi rat üzerinde yapıldı. Ratların akustik travma öncesi distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (Distortion product otoacustic emission) (DPOAE) ölçümleri yapıldı ve takiben 21 rat 12 saat boyunca 4 kHz 110 dB SPL şiddetinde gürültüye maruz bırakılarak akustik travma modeli oluşturuldu. Akustik travma sonrası tekrar otoakustik emisyon ölçümü yapıldı. Ratlar 7'si çalışma, 7'si alkol ve 7'si kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Çalışma grubuna 0.1 cc retinoik asit 28 guj iğne ucu (dental enjektör) yardımıyla akustik travma uygulamasından 1 saat sonra ve 48 saat sonra toplamda iki doz şeklinde intratimpanik olarak enjekte edildi. Alkol grubuna ise 28 guj iğne ucu (dental enjektör) yardımıyla 0,1 cc %96'lık alkol (distile su ile 1'e 10 oranında dilue edilerek) enjekte edildi(RA uygulaması ile aynı anda iki doz şeklinde). Akustik travma sonrası 1. saatte tüm grupların ölçümleri yapıldı. Takiben 48 saat sonra ikinci ölçümler yapılarak çalışma grubuna tekrar intratimpanik RA uygulandı. Bu uygulamadan 48 saat sonra tekrar DPOAE ölçümleri yapıldı. Bulgular: Akustik travma öncesi yapılan otoakustik emisyon değerlendirmesinde her üç grubun 1 kHz, 1,4 kHz, 2 kHz, 2,8 kHz, 4 kHz, 6 kHz, 8 kHz frekanslarındaki DPOAE SNR değerleri incelendiğinde, her üç grup istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0.05). Akustik travma sonrası değerlerde tüm frekanslarda 3 grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Uygulama sonrası tüm ratların öçümlerinde SNR değerlerinin ortalamasının 1 kHz,1,4 kHz,2 kHz, 2,8 kHz,4 kHz,6 kHz,8 kHz frekanslarında ayrı ayrı karşılaştırılmasında retinoik asit 1. ve özellikle 2. doz uygulanması sonrası gruplar arasında istatistikî açıdan anlamlı fark gözlenmiştir (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada, akustik travma sonrası uygulanan intratimpanik retinoik asit enjeksiyonunun, akustik travmaya karşı koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Ancak bu sonuçlar insanlarda yapılacak ileri araştırmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objectives/Hypothesis: To electrophysiologically demonstrate the effects of intratympanic retinoic acid administered following an acoustic trauma with distortion product otoacoustic emissions (DPOAE) measurement. Material method: The trial was performed on 21 Sprague Downey rats. The rats underwent distortion product otoacoustic emissions (DPOAE) measurement before the acoustic trauma, and rats were exposed to noise for 12 hours at 4 kHz 110 dB SPL. Following acoustic trauma, the otoacoustic emission measurement was repeated. The rats were divided into three groups, the study group (n=7, retinoic acid) , the second group (n=7,alcohol) and the control group (n=7). The study rats were injected with reinoic acid via the intratympanic route throughout the study for two times, one hour and two days after trauma with 28 gauge dental syringe. In the alcohol group, the rats were injected with %96 1 to 10 percent dilueted alcohol solution at the same time with RA administiration (to reveal the effects of alcohol with 28 gauge dental syringe). The otoacoustic emission assessment performed for all the groups after acoustic trauma in one hour. In the study group RA was applied one hour after acoustic trauma. After 48 hours the second dose of RA was injected. After that all the groups otoacoustic emission assessment was performed. Results: The otoacoustic emission assessment performed before the acoustic trauma statistically similar DPOAE values between the three groups at the 1 kHz,1,4 kHz, 2 kHz, 2,8 kHz,4 kHz,6 kHz,8 kHz (p>0.05). After the acoustic trauma there was no significant difference between the three groups (p>0.05). After administration of RA first and second dose there was significiant difference at 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 6 ve 8 kHz (p0,05). Conclusions: In this study retinoic acid injection administered following an acoustic trauma have an protective effect against acoustic trauma. On the other hand, this result should be supported with studies in humans.