Tam kat kıkırdak hasarlarının pediküllü ve serbest sinoviya grefti ile tedavisi: Hayvan modelinde karşılaştırmalı çalışma
Treatment of full thi̇ckness carti̇lage defects by pedunculated and free synovial grefts: A comparative study in an animal model
- Tez No: 399309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORÇUN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, kıkırdak defekt, sinovya grefti, Osteoarthritis, cartilage defect, synovial graft
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Eklem kıkırdak hasarına bağlı olarak ortaya çıkan osteoartrit dünyada en sık görülen kas-iskelet sistemi hastalığı olup önemli bir sağlık sorunudur. Osteoartrit bir kere oluştuktan sonra ciddi tedavi maliyetlerine sebep olduğu için araştırmacılar dejeneratif kalıcı değişiklikler oluşmadan önleyici tedavi yöntemlerine yönelmişlerdir. Bu amaçla birçok yöntem denenmiştir ve günümüzde bu konu yoğun olarak çalışılmaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, tavşan modelinde oluşturulan travmatik eklem kıkırdak defektlerinin onarımında pediküllü ve serbest sinovya grefti uygulamalarını birbirleriyle ve kontrol grubuyla karşılaştırarak iyileşme üzerine etkilerini histolojik olarak değerlendirmektir. Bu amaçla beyaz Yeni Zellanda cinsi 24 adet tavşan kullanıldı. 24 tavşan 2 eşit gruba ayrılarak defekt oluşturulduktan sonra bir grupta sağ dizlere pediküllü sinovya grefti, diğer grupta serbest sinovya grefti uygulandı. Sol dizler kontrol grubunu oluşturdu. Her iki gruptan 6 adet tavşan 4 hafta, 6 adet tavşan 8 hafta boyunca takip edildikten sonra sakrifikasyon gerçekleştirildi ve histolojik inceleme yapıldı. Sonuç olarak, kontrol dizlerle işlem yapılan dizler karşılaştırıldığı zaman hem pediküllü hem de serbest sinovya greftinin kıkırdak dokuyu anlamlı olarak iyileştirildiği gösterilmiştir; ancak pediküllü greft yapılan grupta bu ilişki istatistiksel olarak daha anlamlı bulunmuştur. Her iki grupta 4. hafta sonuçları istatistiksel olarak anlamlı çıkarken, 8. hafta sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis due to articular cartilage defects is the most common muculoskeletal disease in the world. As serious treatment costs may occur once osteoarthritis ensues, researchers began to prefer preventive treatments in order to reduce these costs. Various methods have been tested for his purpose and this is still a current intriguing research area. The aim of this study is to evaluate the effect of pedunculated synovial grafts and free synovial grafts histologically in the repair of traumatic articular cartilage defects created in a rabbit model. For this purpose twenty four New Zealand white rabbits were divided into two groups of 12 rabbits each. After inducing cartilage defects into the medial condyles, pedunculated synovial grafts were transplanted to the right knees in the first group. In the second group free synovial grafts were applied to the right knees. Left knees formed the control group. At the fourth and eighth weeks, 6 rabbits from each group were sacrificed. The samples were examined histologically. As a result, when control knees were compared with grafts, it was seen that both pedunculated and free synovial grafts had repaired the defective cartilage tissue. This association was found to be more statistically significant in the pedunculated synovial graft group. While the results from the fourth week were statistically significant for both of the study groups, this significance was not observed at the eight week.