Computer aided design of the main drives of machine tools
Takım tezgahlarının ana sürücülerinin bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 39934
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bigisayar destekli tasarım, ana sürücüler, takım tezgahları iv, Computer aided design, main drives, machine tools
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
ÖZET TAKIM TEZGAHLARININ ANA SÜRÜCÜLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI GÖRÜR, Günseli Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. i. Hüseyin FİLİZ Haziran 1995, 284 sayfa Takım tezgahlarının ana sürücülerinin her bir elemanının tasarımı ve/veya seçimi için sistematik bir yaklaşım getirildi. Bu yaklaşım, modüler yapıdaki bilgisayar destekli tasarım paketi ile gerçekleştirildi. Fener mili-rulman düzeneği, dişli kutusu ve güç kaynağı olarak ac motorlar, takım tezgahının ana sürücülerinin elemanlarını oluşturur. Bu elemanlar, iş parçasının hassasiyetine göre genellikle, tasarımcı tarafından ortaya konulan mekanik gereksinimleri sağlayacak şekilde tasarlanırlar. Bu tezde geliştirilen paketle, her bir elemanının karakteristiğinin sistem üzerindeki etkilerini incelemek mümkündür. Böylece birçok alternatif çözüm elde edilebilir ve kullanıcı bu alternatif çözümler içerisindeki en uygun olanını seçer. Bilgisayar destekli tasarım paketinin ve onun her bir elemanı ile ilgili modüllerinin sonuçları belirli örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF THE MAIN DRIVES OF MACHINE TOOLS GÖRÜR, Günseli Ph. D. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ June 1995, 284 pages Systematic approaches are established for the design and/or selection of the components of the main drives of machine tools. These approaches are automated with a CAD package which has a modular structure. Each component is designed and/or selected with its respective module. Spindle bearing assembly, gearbox and ac motors as power sources are the components in the main drives of machine tools. These components are designed as to satisfy the mechanical requirements which are usually set by the designer according to the accuracy requirement of the workpiece. With the package developed in this thesis, it is possible to investigate the effect of the characteristics of each component on the system. In this way, many alternative solutions could be obtained and the user then selects the most suitable one among those alternative solutions. The use of CAD package and its modules for each component are illustrated with specific examples.