Swirling flow generators and swirling flow seperators
Dönel akım üretecleri ve dönel akım ayırıcılar
  1. Tez No: 39935
  2. Yazar: MEHMET YAŞAR GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER T. GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dönü, Dönü üreteçleri, Dönel akım, Parçacık ayırıcıları, Siklon, Parçacık besleyiciler, Beş tüplü sondalar, Swirl, Swirl Generators, Swirling Flow, Particle Separators, Cyclone, Particle Feeders, Five-tube Probe
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tezde sunulan çalışmada, dönü üreteçleri ve parçacık ayırıcıları üzerine bir literatür araştırması yapıldı. Teğetsel giriş yüksekliği ve genişliği, akışkan çıkış borusu çapı ve derinliği, artık parçacık çıkış çapı, ve koni yüksekliği biri birinden bağımsızca değiştirilebilen bir siklon parçacık ayırıcısı tasarlanıp imal edilmiştir. Siklon ayırıcı girişinde akışkan-parçacık sıklığının ayarlanması için hücre tekerli bir parçacık besleyicisi tasarlanıp imal edilmiştir. Dönel akım içerisinde, siklon kesit alanı boyunca teğetsel, radyal ve eksenel hızın, ve statik basıncın dağılımını ölçmek için bir adet beş-tüp'lü sonda üretilip kalibre edilmiştir. Beş tüp'lü sondanın yatay ve dikey eksenler etrafında bağımsızca dönmesini mümkün kılan bir kalibre mekanizması tasarlanıp imal edilmiştir. Siklon giriş hızı üzerine dayandırılmış Re sayısının ve tipik siklon boyutlarının siklon giriş ve çıkışı arasındaki statik basınç kaybı üzerine etkileri belirlenmiştir. Re sayısının ve tipik siklon boyutlarının, farklı dikey ölçüm mevkilerinde, siklon kesit alanı boyunca teğetsel, radyal ve eksenel hızın, ve statik basıncın radyal dağılımları üzerine etkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the work presented in this thesis, a survey of the available literature on swirl generators and particle separators are given. A cyclone particle separator whose tangential inlet height and width, fluid discharge pipe diameter and depth, dust discharge diameter and cone height may be changed independently from each other, was designed and constructed. A particle feeder with celled-wheels was designed and constructed for the calibration of fluid-particle concentration at the inlet of cyclone separator. A five-tube probe was constructed and calibrated to measure the distribution of tangential, radial and axial velocity, and static pressure throughout the cyclone cross-section in swirling flow. A calibration mechanism which enables the rotation of the five-tube probe in yaw and pitch directions independently, was designed and constructed. The effects of the Re number based on the cyclone inlet velocity and the characteristic cyclone dimensions on the static pressure loss between the inlet and outlet of the cyclone are determined. The effects of Re number and the characteristic cyclone dimensions on the radial distributions of the tangential, radial and axial velocity and the static pressure throughout the cyclone body cross-section at different vertical stations, are determined.