Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin örgüt - çevre uyumuna katkıları
The contributions of the corporate soci̇al responsibility projects to the organization - environment adaptation
  1. Tez No: 399416
  2. Yazar: SEZER BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Örgüt, Corporate Social Responsibility, Organization, Environment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küreselleşme olgusunun, etkisini her alanda gösterdiği günümüzde, rekabet şartları ağırlaşmış, örgütler açısından sürdürülebilir olmak zorlaşmıştır. Artık benzer şartlarda üretim yapan, birbirlerine yakın kalitede ürün veya hizmet sunan işletmeleri birbirinden ayırt edici unsurlardan en önemlisi, en bilinir olanı kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleridir. Doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevrenin aşırı kirlenmesi, küresel iklim değişiklikleri, yolsuzluk ve sahtecilik haberlerinin yayılması, iş yaşamında çalışanların karşılaştığı sağlıksız çalışma koşulları, iş güvencesinin olmaması gibi konular artık kamuoyunun daha çok dikkatini çektiği ve farkındalık sahibi olduğu konular halini almıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri örgütlerin çevreleriyle olan uyumunu geliştirmeye yönelik stratejik faaliyetler bütünüdür. Tüketiciler sorumlu işletmeleri, diğer işletmelere kıyasla tercih etmekte, o işletmelerin bu sayede kurumsal itibarı yükselmekte, tanınırlığı ve bilinirliği artmaktadır. Bu çalışmada, kurumsal sosyal sorumluluğun örgüt-çevre uyumuna katkıları anket tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu bağlamda üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, ikinci bölümünde ise örgüt çevre uyumu kapsamında popülasyon ekolojisi ve yeni kurumsalcılık teoriler incelenmiş ve KSS projeleri ile desteklenmiştir. Üçüncü bölümde ise yapılan anket çalışmasının sonucunda elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is harder to be sustainable for organizations today when competitive conditions are severe and globalization shows its effect in every area. From now on corporate social responsibility activities are the most important and known element for the organizations which produce in similar conditions. Subjects such as running out natural resources, over pollution, global climate change, spreading lack of roads and forgery, unhealthy working conditions, news of lack of job security engage attention to public opinion. Corporate social responsibility projects are the strategic actions intended to improve consistence to environment of organization. Consumers prefer responsible organizations compared to others. In this way corporate reputation, recognition and awareness increase. In this study, the contributions of corporate social responsibility to the adaptation of organization to its environment is inspected in a surveying the technic. In the first chapter the term and definition of social responsibility, terms that are similar to social responsibility, historical improvement and basic theories of the corporate social responsibility are asserted. In the second chapter, is about the population ecology based on the balance between the organization and the environment and new corporate theories supported by KSS projects. Adaptation to environment, corporate social responsibility projects to organizations in terms of organization-environment adaptation. The third chapter which is the last inspects, by analyzing with the help of survey that is inquired, the contributions of the corporate social responsibility projects to the organization- environment adaptation. With the outcomes of the analysis, it is detected that corporate social responsibility contributes to organization-environment adaptation.