Sağlık hizmetlerinde bir kalite unsuru olarak yeniden kabul oranlarının hastane maliyetleri üzerindeki etkisi: Bir araştırma
Influence of readmission rates on hospital costs as a quality factor in healthcare: A research
- Tez No: 399415
- Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR, YRD. DOÇ. DR. M. NURULLAH KURUTKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Kabul, Sağlık Hizmetlerinde Kalite, Yeniden Kabul Maliyet Yükü, Yeniden Kabullerin Önlenmesi, Yeniden Kabul Oranlarının Ölçümü, Readmission, Healthcare Quality, Readmission Cost Burden, Prevention the Readmission, Measuring Readmission Rates
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Yeniden kabul süreci, hastalar ve bakım verenler için yıpratıcı, sağlık sistemleri için ise maliyetli bir süreçtir. Yeniden kabul, ek olarak hastaları hastanede edinilen enfeksiyon ve komplikasyon riskine maruz bırakmaktadır. Yeniden kabuller, hastalar ve aileler için büyük bir stres kaynağıdır ve özellikle yaşlı hastalarda ciddi bir işlev kaybına da yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı“yeniden kabullerin önlenebilmesi için izlenecek stratejileri belirleyebilmek amacıyla yeniden kabullerin sebeplerinin, yeniden kabul oranlarının ölçümü için bir yöntemin ve yeniden kabul oranlarının maliyet yükünü etkileyen faktörlerle birlikte belirlenmesidir”. Bu amaçla; bu tez çalışmasının ana hipotezi, yeniden kabullerin hem geri ödeme kurumu olan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'nın hem de sağlık hizmetlerini uygulama kurumu olan hastanelerin maliyetlerini arttırdığı yönündedir. Bu kapsamda örnek model olarak bir hastanede 01.01.2013 – 31.12.2013 tarihleri arasında 22.032 yatış içerisinden 30 günlük yeniden kabuller retrospektif teknikle istatistiksel olarak incelenmiştir. Belirtilen kriterler çerçevesinde tespit edilen toplam 939 yeniden kabulün maliyetine bakıldığında; toplam hizmet bedeli 1.653.000,03 TL, toplam fatura bedeli 1.507.147,58 TL olarak görülmektedir. Bu durumda toplam 145.852,46 TL'lik bir fark ortaya çıkmaktadır. İlişki analizleri soncunda ise yeniden kabul hastalarının hastanede yattığı toplam gün sayısının yeniden kabul sıklığı ile yeniden kabul maliyetleri arasında tam ara değişken olduğu gibi önemli bir bulgu elde edilmiştir. Ayrıca, cinsiyete ve yaşa göre bazı yeniden kabul değişkenlerinin farklılık gösterdiği de görülmektedir. Son olarak, komorbidite skorunun yeniden kabul maliyetleri üzerinde gizli ve dolaylı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Readmission is a corrosive process for the patients and care providers, also readmission is expensive for the health systems. In addition, the patients are engaged to increased hospital infection and complication risk due to readmission. Readmissions is a great source of stress for the patients and their families, particularly has led to a serious loss of function in elderly patients. The Objective of this study is; to define causes of readmission, to state methodology for measuring the readmission rates and investigate cost burden of readmission with its outcomes, for determining the strategy to be followed to prevent the readmission. Basic assumption of this study that readmission increases the cost burden both S.S.I (Social Security Institution) which is reimbursement institution and for hospitals which is conducts the treatment procedures. In this context, this study has been focused on the readmissions occurred in 30 days; with a retrospective statistical method on 22.032 hospitalizations between 01.01.2013 and 31.12.2013 dates at a hospital. The cost found out for 939 readmissions is 1.653.000,03 TL for total service fee and 1.507.147,58 TL for total invoice amount. In this case, the loss appears for the hospital is 145.852,46 TL. The Results of relationship analysis applied on the variables; we have an obtained important finding that the total hospitalization days of readmission patients is a mediate variable appear between the readmission frequency and cost of readmission. Also, some readmission variables diversifies sex and age. The conclusion reached as a result of this study is that comorbidity score has a hidden and indirect impact on cost of readmission.