Türkiye'de ulaştırma sektöründe kamu ve özel sektör işbirlikleri
Public private sector cooperation in the transport sector in Turkey
- Tez No: 399477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Özel Sektör İşbirlikleri, Ulaştırma Sektörü, KÖSİ, Özelleştirme, Public Private Sector Cooperation, Transport Sector, PPP, Privatization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kamu hizmetlerinin sunumunda, kamu altyapı inşasında ve kamu hizmetlerinin finansmanında kullanılan, özel ve kamu sektörü arasındaki işbirliği uygulamaları olarak ifade edilen ve giderek dünyada daha geniş kullanım alanları bulan Kamu Özel Sektör İşbirlikleri bu çalışmanın araştırma konusunu oluşturmaktadır. Türkiye'de ulaştırma sektöründe Kamu Özel Sektör İşbirlikleri konusundaki çalışmaların çok yetersiz olması nedeniyle Türkiye'de ulaştırma sektöründe bu işbirliklerinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Kamu Özel Sektör İşbirliklerinin ayrıntılı olarak tanımlanması ve ulaştırma sektörü özelinde Kamu Özel Sektör İşbirliklerinin nasıl algılandığının araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde Kamu Özel Sektör İşbirlikleri detaylı olarak ele alınarak kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş, avantaj ve dezavantajları akabinde dünyadaki uygulamalarına örnekler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ulaştırma sektörünün Türkiye ve Dünyadaki durumlarına ilişkin güncel veriler ışığında bilgiler verilerek, Türkiye'deki hukuki altyapı aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Tokat ili kamu ulaştırma kurumlarında görev yapan personelin Kamu Özel Sektör İşbirlikleri konusundaki algılarının ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla anket yönteminden yararlanılmıştır. Ulaştırma çalışanlarına uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlar SPSS 19 programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile Türkiye'de ulaştırma sektöründe Kamu Özel Sektör İşbirlikleri konusunda ayrıntılı bir araştırma yapılması hedeflenmiştir. Çalışma ilgili hedef doğrultusunda literatüre katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It expressed as a collaboration between the private and public sector cooperations, Public Private Sector Cooperations are becoming more widely used around the world who are the subject of this research study. This contains; building public infrastructure, providing and financing public services. The applicability of this cooperation in the transport sector in Turkey due to the inadequacy of studies on Public Private Partnerships were examined. The intention of this study is to define Public Private Sector Cooperations and how the Public Private Sector Cooperations in transport sector is perceived by the society is aimed to be investigated. In parallel with this purpose, in the first section Public Private Sector Cooperations has been demonstrated by taking a detailed conceptual framework and its advantages and disadvantages, examples of applications in the World are mentioned. In the second section, actual information about the situation in the World and Turkey and legal infrastructure in Turkey has been given, In the third section, the perception of public private sector partnership by the public transport workers, which was used in transport sector, is tried to be specified from the case of Tokat city. In determining the perception about Public Private Sector Cooperations, survey method has been utilized. The results which were obtained from the survey applied to transport workers in the public transportation agency in Tokat have been evaluated by analyzing in SPSS 19 program. As a result, this study aimed to do a thorough research of Public Private Sector Cooperation in the transport sector in Turkey. Work has been prepared in order to contribute to the literature in accordance with this objective.