Social democratization of Republican Peoples's Party (RPP) and universal social democratic principles
Cumhuriyet Halk Partisi'nin sosyal demokratlaşma süreci ve evrensel sosyal demokrat değerler
- Tez No: 399504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM ÖZER, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyal Demokrasi, Türkiye, Kemalizm, Republican People's Party, Social Democracy, Turkey, Kemalism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sosyal demokrasi, Cumhuriyet'in kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), 1960'ların ortasında resmen benimsemesiyle doğmuş, Türkiye için yeni sayılabilecek bir ideolojik kavramdır. Nitekim CHP, 1965 yılında politik olarak“ortanın solu”nda yer aldığını ilan ederek siyasal hayatımızda sosyal demokrat bir blok inşa etmeye çalışmaya başlamıştır. Tezimizdeki temel motivasyonda, CHP'nin sosyal demokrasinin evrensel değerlerini yansıtıp yansıtmadığını irdelemektir. Bu bağlamda, evrensel sosyal demokrat değerler temelinde Türkiye sosyal demokrasisinin tutarlı bir söyleme ve pratiğe sahip olup olmadığı ve bunun bilimsel ve politik olarak sosyal demokrat olarak nitelenip nitelenemeyeceği, tez çalışmasındaki destekleyici motivasyonlar olmuştur. Çalışmamızda, CHP'nin içkin olduğu tarihsel kurucu ve Kemalist değerlerin, evrensel sosyal demokratlardan daha baskın ve güçlü olduğu verilerle desteklenmiş ve bu realitenin yarattığı gerilimin, CHP'nin sosyal demokrasiye evrensel sosyal demokrat değerler temelinde evrilmesine bir engel oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social democracy has emerged as a new ideological orientation in Turkey, in the mid - 1960's and it has been adopted by Republican People's Party (RPP) which is founder – Kemalist party of Turkey. After 1965, RPP has declared that“RPP is a center – left party in Turkish politics”and tried to build a social democrat bloc in politics. My central research question is that“RPP's social democratization reflects universal social democratic values or not?”and I have some sub-questions: Has Turkish social democracy a consistent discourse and policy in the context of universal social democratic values? How can be defined the Turkish social democrat position scientifically and politically? It will be tried to show that historical Kemalist and founder values are more effective and decisive than social democratic political values for RPP and can be defined as obstacle for social democratization of RPP. The thesis aims to show that contradictions between universal social democrat paradigms and historical values of RPP, from 1965 to today.