1961- 1980 yılları arası Cumhuriyet Halk Partisi'nin sosyal demokratlaşma süreci
Social democratization process of the Republican People's Party between 1961- 1980 years
- Tez No: 514342
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyal demokrasi, Türkiye, Republician People's Party, Social Democracy, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 1961 ile 1980 yılları arası sosyal demokratlaşma sürecinin incelendiği bu çalışmada CHP'nin yeni bir kimlik ve yön arayışı analiz edilmektedir. CHP'nin değişimi incelenirken Türkiye'nin 1960'lı yıllarda yaşadığı dönüşüm de analiz edilmektedir. Milli mücadeleden çok partili siyasi hayat geçiş dönemine kadar kesintisiz yirmi yedi yıllık iktidarı sonrası CHP kimlik arayışına girmiştir. 1950'li yılların ikinci yarısında başlayan bu süreç 1960'lı yıllarda ortanın solu ile yeni bir evreye yönelmiştir. CHP 1960'larda sosyalist soldan teorik ve pratik öğrenme süreci yaşamıştır. 1972 yılında Bülent Ecevit'in genel başkan olması ile ortanın solundan demokratik sola geçen CHP sosyal demokratlaşma sürecinin önemli bir aşamasındadır. Sosyal demokrat model önerileri ve özgün politika modelleri bu dönemde CHP tarafından oluşturulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde sosyal demokrasinin tarihsel gelişimi, kavramsal çerçevesi ve sosyal demokrat düşünürlerin analizleri incelenmiştir. 19. yüzyıldan ikinci dünya savaşı sonrası sosyal demokrasinin altın çağı olarak nitelendirilen refah devleti dönemine kadar incelenen bu süreç, sosyal demokrasinin evrimsel yapısını ortaya çıkarmaktadır. İkinci bölümde 1961- 1980 arası Türkiye'nin iktisadi, siyasi ve sosyal olarak yapısal analizi incelenmektedir. CHP'nin sosyal demokratlaşma sürecinin ele alındığı 1961- 1980 yılları arasının irdelenebilmesi için Türkiye'nin bu dönemdeki yapısal değişimi önemlidir. Üçüncü bölümde ise, CHP'nin sosyal demokratlaşma süreci içsel ve dışsal faktörler tarafından incelenmiştir. 1961- 1980 yılları arası CHP'deki değişimin parti içindeki ve parti dışındaki aktörler tarafından tetiklenmesi analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada CHP'nin 1961- 1980 yılları arası bir sosyal demokratlaşma süreci yaşadığını, bunun hem içsel hem de dışsal faktörlerin etkisi ile oluştuğu tespit edilmiştir. 1961 ile 1980 yılları arası CHP sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini yerel değerlerle sentezleyerek Türkiye'ye özgü bir model oluşturan sosyal demokrat bir partidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the social democratization process of the Republican People's Party (RPP) from 1961 to 1980 and analyzes the RPP's search for a new identity and direction. When the RPP change is examined Turkey's transformation has experienced in 1960 are also analyzed. From the national struggle to the multi-party political life transition, the RPP has sought identity after twenty-seven years of uninterrupted power. This process, which started in the second half of the 1950s, led to a new stage with the middle left in the 1960s. RPP 1960s theoretical and practical learning process from the socialist left. In 1972, Bülent Ecevit became a general leader and left the Democratic Left in the middle of the RPP, an important stage of the social democratization process. Social democratic model proposal and original policy models were created by the RPP in this period. In the first part of the study, historical development of social democracy, conceptual analysis and analyzes of social democratic thinkers were examined. From the 19th century until the welfare state, the golden age of post-World War II social democracy, this process reveals the evolutionary nature of social democracy. In the second chapter between 1961- 1980 Turkey's economic, political and social structural analysis is examined. In order to examine the RPP's social democratization process from 1961 to 1980 structural changes in Turkey during this period is an important. In the third chapter, the process of social democratization of RPP has been examined by internal and external factors. It was analyzed that the change in RPP between 1961-1980 was triggered by actors in and out of the party. As a conclusion in this study, RPP experienced a social democratization process between 1961 and 1980 which is a process that is formed by the effects of both internal and external factors. By synthesizing the RPP universal principles of social democracy from 1961 to 1980 with local values is a social democratic party which forms a specific model in Turkey.