Readmission agreements and human rights considerations: Is Turkey safe enough?
Geri kabul anlaşmaları ve insan hakları: Türkiye yeterince güvenli mi?
- Tez No: 399503
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göç, Geri Kabul Anlaşması, dışsallaştırma, insan hakları, Türkiye, Avrupa Birliği, Irregular Migration, Readmission agreements, externalization, human rights, European Union, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüz siyasetinde insan hakları ve ulusal güvenlik arasındaki ilişki halat çekme oyununa benzetilebilir. Güvenlik kaygılarıyla alınan önlemler arttıkça, insan haklarına verilen önem azalmaktadır. Bu ikileme neden olan en tartışmalı alanlardan biri de göç kontrolüdür. Avrupa'da göçün bir güvenlik konusu haline gelmesi sonucu, Avrupa Birliği göç kontrolündeki sorumluluğunu AB sınırları dışına taşımayı hedefleyen önleyici bir göç kontrol politikası benimsemiştir. Bu dışsallaştırma politikasının bir aracı olarak AB, düzensiz göçmenleri kendi ülkelerine veya üçüncü ülkelere gönderebilmek amacıyla bu ülkelerle pek çok Geri Kabul Anlaşmaları imzalamıştır. Bu Geri Kabul Anlaşmaları, mültecilerin güvenliğini gözardı ettiği gerekçesiyle bir çok sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirilmektedir. 2013 yılı Aralık ayında Avrupa Birliği ve Türkiye arasında bir Geri Kabul Anlaşması imzalanmıştır. İnsan haklarına saygılı olmayan ülkelerden kaçan ve Avrupa Birliğine ulaşmayı hedefleyen yasadışı göçmenlerin büyük bir kısmının Türkiye üzerinden geçtiği göz önünde bulundurulduğunda AB ve Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ve potansiyel sonuçları incelenmeye değer görülmüştür. Bu bağlamda bu çalışma Geri Kabul Anlaşmalarının, insan hakları yükümlülükleri ile uyumluluğunu ve uluslararası insani ve mülteci koruma normlarının anlaşmaların müzakere sürecinde ve uygulanmasında ne derece dikkate alındığını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In today's politics the relation between human rights and national security can be described as a tug of war. The more measures are taken for security concerns, the less focus is given to the human rights concerns. One of the most controversial area which cause this dilemma is the migration control. As a result of the securitization of migration in Europe, EU adopted more preventive migration policy, which aims at transferring the responsibility of migration control to outside the EU. As a tool of this externalisation policy, the EU signed many readmission agreements to be able to return irregular migrants to their country of origin or third countries. Those readmission agreements are highly criticized by the NGOs for undermining the refugee protection. A recent readmission agreement between Turkey and EU has been signed in December 2013. When it is taken into account that majority of the irregular migrants directed to EU pass through Turkey from the countries which are not respectful to fundamental rights, the implications of the readmission agreement between Turkey and EU worth to examine. Accordingly this study examines the compatibility of readmission agreements with the human rights obligations and to what degree the international humanitarian and refugee protection norms are considered when negotiating and implementing EU readmission agreements.