İnsan hakları açısından değer yargıları
Value judgements in terms of human rights
  1. Tez No: 399793
  2. Yazar: ERCAN ÇAMIRCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ İYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, insanın değeri, insanın değerleri, insanın olanakları, değer yargıları, Human rights, human value, human values, human potentialities, value judgements
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bugün içinde yaşadığımız dünyada insan hakları konusundaki bilinçte bir artış olmasına rağmen, insan hakları ihlallerinde bir azalma olmamıştır. İnsan hakları ihlalleri çoğunlukla kişilerarası ilişkilerde ortaya çıkmakta, ama insanların çoğu bu ihlalleri dikkate almamakta ya da görmezlikten gelmektedir. Çeşitli durumlarda karşılaştığımız insan hakları ihlalleri, insan haklarının ne olduğu konusundaki bilgi eksikliğinden ileri gelmektedir. Bu ihlallerin farklı nedenleri vardır, fakat bu nedenler arasında önemli bir neden de, bilgi eksikliğinin yanında değer yargılarının eylemler üzerindeki etkisidir. Bu çalışmada, değer bilgisi yerine“değerler”olarak kabul edilen değer yargılarının kişi eylemlerini nasıl belirlediği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the world we live in today, in spite of the increase in human rights awareness, there is no decrease in human rights violations. Though human rights violations occur during action in interhuman relation, the great majority of the people does not pay any attention to them or ignores them. The human rights violations that we see in various situations are due to the lack of knowledge of human rights. There are different reasons of these violations, but the most important one among them, besides the lack of relevant knowledge, is the impact that cultural value judgements have on action. The present study attempts to show how these cultural value judgements, which are assumed to be“values”, determine the conduct of individuals in the place of value knowledge.