Development of a computer program for the calculation of the bearing capacity of single piles in clay
Killerde tekil kazıkların taşıma kapasitesinin hesaplanması için bir bilgisayar programının geliştirilmesi
- Tez No: 12789
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: düşey "yük, taşıma gücü, kil, bilgisayar uygulaması, çakma kasıklar, fore kasıklar, çevre dayanımı, tekil kasık, uç direnci, kum, oturma
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET KİLLERDE TEKİL KAZIKLARIN TAŞIMA KAPASİTESİNİN HESAPLANMASI İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ ÖECAN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, İrş, Müh. BÖLÜMÜ Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker MİRATA ARALIK 1990, 97 sayfa Kil içindeki tekil kasıkların düşey yük kapasitesinin kestirilmesinde kullanılan yöntemlerdeki son gelişmeler çözden geçirilmiştir. Bu çalışmada, daha çok,, kil içerisine çakılan silindirik kasıkların çevre dayamamın hesap yöntemleri üzerinde durulmuştur. Çok sayıda hesap.yönteminin bulunması,, ve hesap sonuçları arasındaki farkların oldukça büyük olması nedeniyle e tek bir kazığın tasarımı için bile çeşitli hesap yöntemlerinin kullanılmasında yarar vardır. Bu nedenle f düşey yükler altındaki tekil kazıkların taşıma gücünün hesaplanması için çeşitli yöntemleri kullanan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program, verilen bir düşey yük ve değişik çaplar altında r çakma e fore ve çakma boru, kasıklarda e çevre dayanımı ve uç direnci için ayrı ayrı belirtilen güvenlik sayılarını kullanarak kasık boyunu hesaplamaktadır. Bu hesaplamalarda kum katmanları içeren killer göz önüne alınabilmektedir. Ayrıca,, olası kasık boyları saptandıktan sonra, istenirse, oturma miktarı kabaca hesaplatılabilmektedir.Sonlu elemanlar yöntemi gibi karmaşık analiz yöntemleri kullanılmamış, basit yöntemler seçilmiştir. Program sonuçları, bilgisayar kullanılmadan yapılan hesaplarla denetlenmiştir- Hasırlanmış olan programın yardımıyla tasarımcı, olası farklı çaplar için çeşitli yöntemlerin sonuçlarını kısa bir sürede elde edip bunları kullanarak problemine en uygun çözüme ulaşabilir. Bulunan sonuçların, olanak ölçüsünde, kasık yükleme deneyleri yapılarak denetlenmesinde yarar vardır, ıs'
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR THE CALCULATION OF THE BEARING CAPACITY OF SINGLE PILES IN CLAY ÖZ CAN, Mehmet B.S in Civil. Eng. Supervisor s Prof »Dr. Türker MÎRATA December 1990, 97 pages Recent developments made in the prediction methods of the axial load capacity of single piles in clays were reviewed. In reviewing, the emphasis was given to the prediction methods of the shaft capacity of driven cyi indir ical piles in clays, Since there exist an uncountable number of prediction methods, and the differences between the predicted capacities are very high, there is advisable to design even a single pile by using the various capacity prediction methods» So, a computer program was written for the calculation of the carrying capacity of a single pile under axial loads, by using various prediction methods. The program calculates the pile length required for a given axial load for driven, bored piles or pipe piles with various specified diameters, using factors of safety that may be specified separately for shaft capacity and end resistance. Clays including sand layers can be treated. An option is also provided to enable a rough estimate of settlements to be made after determining possible pile lengths. lixNo sophisticated methods of analysis, such as finite element method, were employed. Capacity calculations were performed by simple means. The results of the program were checked by manual calculation- With the aid of the prepared program, the pile designer can see the results of various capacity prediction methods for different possible diameter ranges in a short time, and using these results obtain a tentative solution to his problem- It is advisable to check such solutions using pile load tests wherever possible. Key Words; axial load, bearing capacity, clayf computer application, driven piles, bored piles, shaft capacity, single pile, end resistance, sand, settlement. Science code- S24.0i.C2 IV