Analyzing total demand for specified destinations: A total demand analysis for an airline company
- Tez No: 401112
- Danışmanlar: DR. MARTIN VENDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Hava Yolları, Talep Analizi, Talep Tahmini, Talep Faktörleri, Arz Faktörleri, Turkish Airlines, Demand Analysis, Demand Forecasting, Demand Factors, Supply Factors
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: KTH-Kungliga Tekniska Högskolan (Royal Institute of Technology)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Havayolu endüstrisi oldukça rekabetçi bir markettir. Bu rekabet havayolu endüstrisinde yaşanan büyük liberalleşmeden sonra bir kademe ileri taşınmıştır. Bu endüstri aynı zamanda çok dinamik bir markettir; öyle ki yönetmeliklere bağlı olarak veya akaryakıt fiyatlarındaki herhangi bir artış, operasyon maliyetlerinin de artmasına neden olabilir. Herhangi bir zamanda, belirli bir destinasyonda yeni bir havayolu şirketi operasyonlarına başlayabilir ve şirkete güçlü bir rakip olabilir ve bu durum da şirketin market payının azalmasıyla sonuçlanabilir. Böyle bir ortamda, havayolu şirketleri her uçuşta gelirlerini maksimize etmeye çalışırlar. Bir uçuşta uçuşun doluluk oranı, sınıflandırma ve biletlerin fiyatlandırılması gelirler üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Şirketler operasyon gelirlerini maksimize etmek için operasyonlarının olduğu destinasyonlardaki market durumu, yolcu profilleri ve tercihleri hakkında geniş bir bilgiye sahip olmalıdırlar. Türk Hava Yolları, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük havayolu şirketi olmanın yanında, global bilinirliğini de günden güne arttırmaktadır. Bütün havayolu şirketleri gibi, Türk Hava Yolları da her uçuşunda gelirlerini maksimize etmeyi hedefler. Bunu gerçekleştirebilmek için, Türk Hava Yolları'nın dünya üzerindeki şubelerindeki kapasite (uçak sayısı ve uçak tipi) tahsisatı hakkında doğru kararlar alması gerekmektedir. Bu sebepler, şirkete, uçtuğu destinasyonlar hakkında detaylı talep analizi yapma ihtiyacını getirmiştir. Şirket her destinasyon için uçuşlardaki talebi oluşturan faktörleri belirlemeyi hedeflemektedir. Türk Hava Yolları, talepteki iniş ve çıkışlara karşı hazırlıklı olabilmek için şirketin uçuşlarına yönelik efektif talep tahmini yapmayı da hedeflemektedir. Bu proje şirkete bu konular hakkında yardım edebilmek için, belirlenen destinasyonlarda talep analizi yapmak amacıyla gündeme gelmiştir. Belirlenen destinasyonlar Stokholm'den Atina, Selanik, Yeni Delhi, Bombay, İstanbul, Bankok ve Dubai'dir. Bu çalışma kantitatif bir çalışmadır. Belirlenen faktörlerin, (destinasyon şehirleri arasındaki havayolu trafiğinin oluşmasında etkili olan) belirli zaman dilimindeki talepteki değişikliğe bakılarak analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, kantitatif çalışmaya uygun olarak, çeşitli talep tahmini metotları uygulanmıştır ve her destinasyon için en uygun talep tahmini yöntemi belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları yukarıda belirtilen destinasyonlardaki market durumlarıyla ilgilidir. Sonuçlar dört alt başlıkta açıklanmaktadır; destinasyonla ilgili pazarın genel durumu, destinasyondaki rekabet durumu, destinasyonla ilgili faktörler ve destinasyondaki geleceğe dönük talep tahmini olarak sıralanabilir. Bu çalışma Türk Hava Yolları'na belirlenen destinasyonların talep analizi hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu proje yardımıyla şirket, zaman içerisinde talepteki değişikliğe sebep olan faktörler hakkında da bilgi sahibi olmaktadır. Bu faktörler genel (bilet fiyatı, toplam bagaj miktarı vs.) ve destinasyona özel faktörler (mürettebatın konuştuğu dil,“Frequent Flyer Programme”gibi servislerin sunulması vs.) olarak gruplandırılabilir. Şirket bu bilgileri belirlenen destinasyonlardaki pazar payını arttırabilmek için kullanabilir. Bu proje ayrıca belirlenen destinasyonların talep tahmini çalışmasını da içermektedir. Bu bağlamda, Türk Hava Yolları, yapılmış olan talep tahmini çalışmasında şirkete dair çeşitli planlama alanlarında (destinasyona tahsis edilen uçak tipinin ayarlanması, destinasyonların uçuş sıklığının belirlenmesi, farklı müşteri segmentlerine göre uçak bilet fiyatlarının belirlenmesi) yararlanabilir.
Özet (Çeviri)
The airline industry is a highly competitive market. Particularly after the major liberalization in the industry, the competition carried a step forward for all the concerned companies. Airline industry is a very dynamic market also; the expenses of a single operation may change substantially in a very short time period, which could be due to the fickle regulations or the fluctuation of oil prices. At any time, for a certain destination, a new airline company can start its operations and become a competitor, which can result in a market share loss for current operators. In such an environment, airline companies strive to maximize their revenues in every single flight. Load factors of a flight, classification, and pricing of airline tickets in a flight are determinative on the revenue of a single operation. In order to maximize revenue for its operations, companies should have a broad range of information about airline market conditions and passenger profile and preferences for every destination that they operate. Turkish Airlines, which is the largest airline company of Republic of Turkey and increasing its global awareness day by day, also strives to maximize its revenues per flight. In order to do so, Turkish Airlines needs to have suitable decisions regarding the capacity issues (determination of type and number of aircrafts, and flight frequencies) which will be then used worldwide in the different branches of company. These reasons lead to the increased need for the company to adopt practical total demand analysis in its operating destinations. The company aims to specify the factors, which are effective on the change of total demand for every destination. Turkish Airlines also strives to make most accurate demand forecasting in order to manage the peaks and troughs of the company's flights. This project was brought to agenda in order to help this company to address this issue and was initiated with the purpose of making a total demand analysis for specified destinations. Destinations are from Stockholm to Athens, Thessalonica, New Delhi, Mumbai, Istanbul, Bangkok, and Dubai. This study is a quantitative study. Chosen demand factors, which constitute the total airline traffic between destination cities, are analyzed with respect to change in total demand. Various demand-forecasting methods are also applied in order to determine the best forecasting method for each destination, which is compatible with the quantitative approach. Results of the study are directly related to the airline market conditions of aforementioned destinations. Results are presented in four subheadings for every destination; overview of airline market, competition level of airline market, factors regarding the destination and demand forecasting for the destination. This study provides important information to Turkish Airlines regarding total demand analysis of specified destinations. Company learns the common factors (price, total amount of luggage, etc.) and the destination specific factors (language of crew, Frequent Flyer Programs, etc.) that are effective on the change of demand. Company may use this information in order to increase its market share (amount of passengers carried in a certain destination by Turkish Airlines from total demand) for specified destinations. With the help of this study, the company can make an accurate demand forecasting for Turkish Airlines' future flights, which can be used in planning activities like determining the type of aircraft and flight frequency for a destination, and pricing of flight tickets through different passenger segments.