The effect of teacher immediacy behaviors on students' motivation and attitude towards language learning according to the gender, level, educational background and region of the students
  1. Tez No: 401658
  2. Yazar: SİBEL TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yakınlığı, Sözlü Öğretmen Yakınlığı, Sözsüz Öğretmen Yakınlığı, Motivasyon, Teacher Immediacy, Nonverbal Teacher Immediacy, Verbal Teacher Immediacy, Motivation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin öğretmen yakınlık davranışına ilişkin algılarının öğretmen yakınlık davranışlarının, öğrencilerin cinsiyet, İngilizce seviyesi, yaşadığı bölge ve mezun olduğu lise türü değişkenlerine göre, güdü ve dil tutumuna etkisini incelemektedir. Araştırmanın örneklemi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Hazırlık Bölümü'dür. Araştırma sorularına cevap bulabilmek için,“Üniversite Öğrencilerine Yönelik Öğretmen Yakınlığı Anketi”,“Üniversite Öğrencileri Motivasyon Anketi”ve“Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Öğrenmeye Tutumu”isimli üç anket kullanılmıştır. Öğretmen yakınlığı algıları sonuçlarına göre öğrenciler, yüksek puan alanlar (grup 2)ve düşük puan(grup 1) alanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Böylece, çalışmaya katılan 221 öğrenciden, 61 bayan 80 bay olmak üzere 141 öğrencinin sonuçları kullanılmıştır.Daha sağlıklı sonuç alabilmek için anketler, ders sonunda, öğrencilere ve öğretmenlere önceden haber verilmeksizin uygulanmıştır. Ders veren öğretmenler dersten çıktıktan sonra, öğrencilere anket konusunda gerekli bilgi verilmiş ve anket uygulanmıştır.(İngilizce metni de buna göre düzenliyelim İstatistik sonuçlara ulaşmak için, T Test ve ANOVA,SPSS 17.00 programı kullanılmıştır. Sonuçlar, öğretmen yakınlık algısı yüksek olan ve düşük olan öğrencilerin, güdülenmelerinde anlamlı bir fark olduğunu gösterir götermektedir. Her iki grutaki bay ve bayan öğrencilerin güdülenme düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmıştır. Bu, bay ve bayan öğrencilerin öğretmen yakınlık davranışlarından olumlu etkilendiklerini göstermektedir. Ancak, öğrencilerin öğretmen yakınlık algısı sonuçları, İngilizce seviyeleri, yaşadıkları bölge ve mezun oldukları lise türüne göre incelendiğinde, anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuçlar ayrıca, öğretmen yakınlık algısı yüksek olan ve düşük olan öğrencilerin, dil tutumlarında anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Diğer kayda değer bir sonuç ise, 1. ve 2. Gruptaki bayan öğrencilerin öğretmen yakınlık algısı ile dil tutumu arasında anlamlı bir fark çıkmazken, erkek öğrencilerin öğretmen yakınlık algısı ile dil tutumu arasında anlamlı bir fark çıkmasıdır. Bu sonuçların yanısıra, öğrencilerin öğretmen yakınlık algısı ile dil tutumları arasında, İngilizce düzeyleri, yaşadıkları bölge ve mezun oldukları lise türü incelendiğinde, anlamlı bir fark çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study sought to reveal the efficacy of teacher immediacy behaviors on students' motivation and attitude towards language learning according to the gender, level, region and the high school of the students. The sample of the study consisted of the students who studying at the Preparatory Department of Foreign Languages School, Cyprus International University. In order to answer the research questions, three questionnaires were administered to the participants; Teacher Immediacy Behaviors Questionnaire, Student Motivation Questionnaire and Student Attitude towards Language Learning Questionnaire. According to the student perception of teacher immediacy scores, the participants were divided into two groups as group 1 who had lower scores and group 2 who had higher scores. Of 221 students, 61 were female and 80 were male. The questionnaires were administered at the end of the lesson without informing the learners and the instructors about the questionnaire to obtain more authentic results. During the administration of the questionnaires, the instructors had left the classroom. Then; the students were informed about it. After the course instructors had left the classroom, the students were informed about the administration of the questionnaires. SPSS 17.0 was used so as to get the statistical results. T test and ANOVA were used to get the results. The findings revealed that there was a significant difference between the motivation scores of the students with the lower immediacy perception (group 1) and those of the students with the higher immediacy perception scores (group 2) and there is a significant difference between the female and the male students' motivation scores in group 1 and group 2, both male and female students were influenced positively from teacher immediacy behaviors. However, when the student perceptions of the teacher immediacy behaviors were compared according to the English level, region and high school types, no significant difference was found. The findings also revealed that there was a significant difference between the language attitude scores of the students with the lower immediacy perception scores (group 1) and those of the students with the higher immediacy perception scores and while there is no significant difference between the language attitude scores of the students with the lower immediacy perception scores (group 1) and those of the students with the higher immediacy scores (Group 2) according to the female students, there is a significant difference according to the male students. On the other hand, there is no significant difference between the scores of the female students' attitudes towards language learning and their perceptions of teacher immediacy behaviors. There is a significant difference between the scores of the male students' attitudes towards language learning and their perception of teacher immediacy. There was also no significant difference according to English level, region and high school types when the student perceptions of the teacher immediacy behaviors were compared.