Reconsidering the best volatility estimation model for BIST-100 index with recent data: A comparison of volatility models
BIST-100 endeksi için en iyi volatilite tahmin modelinin yeniden düşünülmesi: Bir volatilite modelleri kıyaslaması
  1. Tez No: 401851
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL HARTAVİ
  3. Danışmanlar: DR. LEONE LEONIDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Matematik, İstatistik, Banking, Mathematics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: BIST-100 Endeksi, IMKB-100, Borsa Istanbul, Volatilite Modellemesi, Öngörü Performansı, ARCH, ARCH-M, GARCH, GARCH-M, GJRGARCH, TGARCH, APARCH, EGARCH, IGARCH, FIGARCH-CHUNG, FIEGARCH, FIAPARCH-CHUNG, HYGARCH, BIST-100 Index, IMKB-100, Borsa Istanbul, Volatility Modelling, Forecasting Performance, ARCH, ARCH-M, GARCH, GARCH-M, GJR-GARCH, TGARCH, APARCH, EGARCH, IGARCH, FIGARCH-CHUNG, FIEGARCH, FIAPARCH-CHUNG, HYGARCH
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Queen Mary University of London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Finans literatürünün önemli bir öğesi olarak volatilite yaklaşık olarak hesaplanması ve öngörü amaçlı kullanılması gerektiğinde birçok seçeneğe sahiptir. Bu alternatiflerin arasından parametrik modeller genelde en çok tercih edilenlerdir. Ne yazık ki, şu ana kadar volatilitenin hareketlerini mükemmel bir şekilde taklit eden ve açıklayan en iyi parametrik modelin nasıl formüle edilmesi gerektiği konusunda bir ortak fikir bulunmamaktadır ve sık sık yeni bir model en iyi olduğu iddiası ile tanıtılmaktadır. Her bir parametrik volatilite modeli avantajları ve dezavantajları olan farklı yaklaşımlara sahiptir fakat çoğu zaman volatilite modellemesinin mihenk taşı olmuş modeller literatürde ağır basmaktadır. Benzer şekilde BIST-100 endeks volatilitesi hakkındaki bilimsel çalışmalar da tüm akademisyenlerin üzerinde uzlaştığı bir volatilite modeli mevcut olmadığını sonucunu aynı belirsizlik ile içerir. Bu çalışma BIST-100 endeks volatilitesinin modellenmesi ihtiyacında kullanılacak üstün volatilite sürecini belirlemeyi amaçlamakladır. Farklı derece kombinasyonları ve farklı dağılım çeşitleriyle 500`e yakın model BIST-100 endeks verisi kullanılarak tek tek incelenmiştir. Modellerin performansları öngörü ve modelleme (hesaplama) güçlerine göre sıralanmıştır. Bu amaç için BIST-100 endeksi günlük getiri verisi kullanılmaktadır. Sonuçlar gösterdi ki bazı modeller çalışmada bazı koşullar altında baskın gelse de BIST-100 Endeks datası için tüm durumlarda diğerlerine üstün gelen bir volatilite modeli bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Volatility as an important figure in the finance literature has so many options when it needs to be estimated and used for forecasting purposes. Among those alternatives parametric models are mostly preferred ones. Unfortunately, so far there is not a consensus on how the best parametric model should be formulated in order to explain and mimic behaviours of the volatility perfectly, and frequently a new model is introduced with the claim of being the best. Every each parametric volatility model has different approach involves advantages and disadvantages but most of time the touchstones of volatility modelling prevails the literature. Similarly, the literature on the volatility of the BIST-100 Index consists of the same imprecise result that there is not a volatility model which all scholars are agreed on. This study aims to determine if there is a superior volatility process to use in need of modelling volatility of the BIST-100 Index. Around 500 models with different order combinations and different distribution types are examined one by one with the BIST-100 Index data. The models` performances are ranked according to their modelling and forecasting power. For this purpose daily returns of the BIST-100 index are used. The results showed that even though some models may dominate the study under some certain conditions, there isn`t a superior volatility model for the BIST-100 Index data overall.