The impacts of superior politics on employees' behavioral and psychological outcomes: Some evidence from the Northern Cyprus hotel industry
  1. Tez No: 402244
  2. Yazar: MUSTAFA DAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARASLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel politiks, Şahsi çıkar davranışları, performans, işgören memnuniyeti, sadakat, hotel endüstrisi, Organizational pohtics, Self-serving behaviors, Performance, Job satisfaction, Commitment, Hotel industry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dış çevresel tehditlerin yamsıra, son zamanlarda örgütsel seviyede bir fenomen haline gelen, aldatma ve şahsi çıkar düşüncesi ve davranışları üzerine karakterize olan örgütsel politiks özellikle örgütsel etkililiği bozması hasebiyle son derece önem arzetmektedir. Güven ortamı ve kaynak yeterliliğinin az olduğu Örgütlerde bu fenomenin daha fazla etkin olduğu görülmektedir. Bu durum Özellikle gelişmekte olan ada ülkeleri için daha çok önplana çıkmaktadır. Zira birçok ada ülke ekonomisinde kaynaklar sınırlı olup içe dönük bir piyasa anlayışı hakimdir. Ayrıca ada ülkelerinde ekonominin köşetaşı haline gelen turizm endüstrisi başı çekmektedir. Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs turizm endüstrisi, politiksel düşünce ve davranışları davet eden bir ortam teşkil etmesi açısından gerçek bir örnektir. Şöyle ki, Kuzey Kıbrıs turizm endüstrisi çolc ciddi boyutlardaki problemlerle karşı karşıyadır; mevsimsellilc, düşük servis kalitesi, yüksek iş değiştirme sıklığı, düşük seviyelerde doluluk oram, kaynak kıtlığı, plan ve regulasyonlann eksikliği en önemli olanlar arasında yerini almaktadır. Böylesine kompleks ve belirsiz bir ortam, politiksel düşünce ve davranışlara kapı açmaktadır. Dolayısıyla, bu durum Kuzey Kıbrıs turizm işletmelerinin bu konuda Örgütsel zaaflıklannı tekrardan gözden geçirmelerine önemli bir neden teşkil eder. Ayrıca, diğer endüstrilere kıyasen, bu durumun özellikle hotel organizasyonları için daha fazla ciddiyet arzetmekte olduğu göze çarpmaktadır. Zira turizm endüstrisi insan odaklı bir endüstridir, şöyle ki, üretim ve tüketim aynı anda husule gelmekte olup son derece yüksek müşteri kontaktı, varolabilecek problemlere karşı anında çözüm gerektirmesinin yanı sıra örgütsel alanda arzu edilen düşünce ve davranışların sergilenmesinde karşılıklı güven ortamı ve takım çalışmasını gerekli kılar İd bu faktörler politilcs ile negatif yönde ilişkilidirler. Birçok araştırmacı yazarlar örgütsel politiks'i çalışma hayatının bir gerçeği ve bazı insanlar veya grupların bu gibi durumlardan haksız ve bencil bir şekilde fayda sağladıkları görüşündedirler. Yapılan literatür taramasında, örgütsel poltilcs çalışmalarının otel endüstrisinde, özellikle sınır birim işgörenlerine yönelik msbi bir eksikliğinin olduğu tespit edilmiştir.Bununla birlikte, işgörenlerin kıt kaynak algılamaları ve bunun performans ile bağlantısının yanı sıra yöneticilerin (üstlerin) politiksel davranışlarının kendileri üzerindeki algıları ve bunun doğal sonuçlarım ele alan ada ülkeleri bazındaki bu çalışma ilgili literatürde illder arasındadır. Sonuç itibariyle, bu çalışmanın amacı Kuzey Kıbrıs turizm endüstrisindeki 4 ve 5 yıldızlı hotellerde, üst düzey yönetimin politiksel davranışlarının rolu ve etkilerinin işgörenlerin psikolojik ve davranışsal sonuçlan üzerine olan etkisini araştırmaktadır. Yörünge analizi bulgularına göre, işgörenler kendi iş ortamlarının politiksel düşünce ve davranışlarla hakim olduğu ve bununla birlikte kariyer gelişimi, maaşlar, terfi, mesai ödenekleri ve iş gelişim eğitimi konularında da bir sınırlama söz konusu olduğu inancı tespit edilmiştir. İşletme literatüründeki diğer araştırmacıların bulguları doğrultusunda, bu araştırma da politilcs etki algılamalarının işgören performans, memnuniyet ve sadakati üzerindeki negatif sonuçları olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Besides these extemal environment challenges, the phenomenon of politics at the organizational level has recently received a great deal of attention for being characterized by manipulation and self-serving behavior (Gilmore et al.,1996; Zivnuska et al.,2004; Zinta, 2005; Witt et al., 2002) which has the potentıal to disrupt organizational effıciency and effectiveness (Kacmar et al., 1999). Organizational environments that are characterized by lack of trust and scarcity of resources tend to attract more political activity than situations that are not so characterized (Poon, 2003; Ferris and Kacmar, 1992). This is especially more valid for developing islands where there is small internal market, limited resources, and tourism industry has become the cornerstone of many island economies (Lockhart, 1996). Tourism industry in North Cyprus is a real case in point in terms of inviting environment for organizational politics, such that, it has been facing serious problems for many years lilce seasonality, poor service quality, high tumover, low occupancy rate, limited resources, lack of rules and regulations and plans (Alipour and Kilic, 2005; Akis and Warner, 1994; Arasli et al., 2006). Such a complex.and ambiguous environment unavoidably invites organizational politics (Ferris et al., 1991). So, this forces organizations to reconsider their implementations, perspectives, and weaknesses in terms of closing the doors for political activities. But, this situation is more serious exclusively for hospitality organizations compared to other industries, because tourism is human-oriented, such that, behaviors and attitudes play the biggest role along with the just in time solutıons to problems that calls for reciprocal trust climate and team-work which negatively related to organizational politics(Parker et al.,1995;Vali e and Witt, 2001).Whilst, there are many authors who believe that organizational politics is a reality of work life and some peopie or groups selfishly and unfairly benefit out from such circumstances (Curtis 2003; Poon 2003). There is relative paucity of organizational political studies particularly with frontline employees in the hotel industry in islands in the literatüre. Also, this study, in the literatüre, is among the first to link the stafP perceptions of the level of scarce resources and job performance in their worlc environment with perceived superior politics and its outcomes from the perspective of frontline staff in an island setting. Thusf the aim of this paper is also to explore the role and influences of superior's politics on the frontline staff s psychological and behavioral outcomes in four and five star hotels in North Cypms. The present finding of the paper indicates that frontline employees perceive their work environment to be politically dominated and believe that there is a limitation in their hiring, salaries, carrier opportunities, payments, promotions, trainings and so forth. In line with the fîndings of other researchers in the management literatüre, this research found perceptions of the influence of politics to have in the form of job performance, satisfaction and commitment.