Ortaöğretimde öğrenci güvenliğinin okul yöneticileri, öğretmenler ve velilerin görüşlerine göre karşılaştırmalı durum çalışması
High school student safety of school administrators, teachers and parent comparative case study of opinions
  1. Tez No: 402248
  2. Yazar: HASAN YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKMEN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: KKTC, Eğitim Yönetimi, Okul Güvenliği, Ortaöğretim, TRNC, Educational Administration, School Safety and Secondary Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezin amacı KKTC'de ortaöğretim okullarında öğrenci güvenliğinin okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve velilerin görüşleri doğrultusunda karşılaştırmalı olarak ele alınmasıdır. Alanyazında sırasıyla“okul güvenliği”,“ilkyardım”,“doğal afetler”,“meteorolojik olaylar”ve“trafik”konuları üzerinde durulmuştur. Araştırmada hem nicel hem de nitel veriler toplanmış ve araştırma deseni“içerik analizi”ve“genel tarama modeli”olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunu belirlemek için, olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden, seçkisiz örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Araştırmaya 26 yönetici, 30 öğretmen ve 27 veli olmak üzere toplam 83 katılımcı dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında uygulanan görüşme formunda öğrenci güvenliğini etkileyen etkenler dikkate alınarak görüşme soruları hazırlanmıştır. Yönetici, öğretmen ve velilere aynı sorular yöneltilmiştir. Katılımcıların bazılarıyla araştırmacı bizzat görüşmüş ve mülakat yoluyla sorulara cevaplar alınmıştır. Katılımcıların bazıları ise soruları kendileri yazarak cevaplamayı tercih etmişlerdir. Araştırmanın bulguları aşağıda özetlenmiştir: Katılımcı grubun içerisinde erkek katılımcıların sayısı daha fazladır. En çok katılımcının olduğu yaş grubu 41-45 yaş aralığıdır. Katılımcılar, görüşme sorularında belirtilen, okul ve öğrenci güvenliği için alınması gereken önlemlere okullarında ihtiyaç olduğunu yüksek oranlarda belirtmişlerdir. Katılımcıların en az ihtiyaç duyulduğunu ifade ettikleri önlem, öğrencilerin fiziksel cezaya maruz bırakılmamaları önlemidir. Veliler, araştırmanın kapsamı içerisinde yer alan, okul ve öğrenci güvenliği için alınması gereken önlemlerle ilgili en yüksek oranda bilgi sahibi olmayan katılımcı grubunu oluşturmaktadır. Katılımcıların çoğunluğuna göre, öğrenci güvenliği için, okullarda büyük ölçüde bakım ve onarıma ihtiyaç duyulmaktadır. Doğal afetlere karşı ise, kayda değer bir önlem alınmamıştır. Katılımcıların yarısına göre ise okul dışından gelebilecek tehlikelere karşı alınan önlemler, öğrencilerin birbirlerine karşı kaba güç kullanımını engellemek için yapılan çalışmalar, spor salonu, laboratuvar ve atölyelerde öğrenci güvenliği için alınan tedbirler, veli ve öğrencilerin okul güvenliği ile ilgili bilgilendirilme faaliyetleri yetersiz görülmektedir. Okul gezilerinde kullanılan araçların özelliklerine ve resmi kontrollerinin yapılmış olmasına dikkat edilmekle birlikte araçlar çok eski ve yetersizdir. Katılımcıların çoğuna göre; okullarda ilkyardım konusunda seminere, sağlık personeline ve revire ihtiyaç duyulmaktadır. Okul giriş ve çıkışlarını kontrol altına almak için bekçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Zorunlu tamiratlar hem okul zamanı hem de öğrencilerin okulda olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Yönetici ve öğretmenlerin öğrencilerin fiziksel cezaya maruz bırakılmamaları konusunda gayet bilinçli oldukları ifade edilmektedir. Okul güvenliğinde güvenlik kamerasının kurulması ve kayıtlarının tutulması, okul ve çevresinde meydana gelen olayları aydınlatması ve güvenliği artırması bakımından faydalı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is the safety of students in secondary schools in the TRNC school administrators, teachers and parents have been taken in accordance with the opinion in comparison. Th ese are“school security”,“first aid”,“natural disasters”,“meteorological events”and“traffic”have been emphasized. Research, both quantitative and qualitative data were collected and the research design“content analysis”and“general screening model”, respectively. Interviews were used in qualitative research methods. The working group to determine the probability-based sampling methods, applied the method of random sampling. 26 research managers, a total of 83 participants, including 30 teachers and 27 parents were included. Interviews to collect the data in the form of the interview questions were prepared by taking into consideration the factors that affect student safety. Administrators, teachers and parents asked the same questions. Participants' answers to questions through interviews with some of the researchers and were interviewed in person. Some respondents preferred to answer the questions by typing them. The research findings are summarized below: Participants in the group there are more male participants. The age group 41-45 years is the range of most participants. The participants, interview questions, indicated measures to be taken for the safety of schools and students reported high rates of school is needed. Participants expressed the need for measures at least, the students measure to be exposed to physical punishment. Parents are included in the scope of the research school and student safety on the measures to be taken to represent the group of participants are not familiar with the highest rate. According to the majority of the participants, for the safety of students, schools greatly needed maintenance and repair. Against natural disasters is a significant measure taken. Than half of the participants of the measures taken against dangers that may come from outside the school, students' efforts to prevent the use of brute force against each other, gymnasium, laboratories and workshops, the measures taken for the safety of students, parents and students informed about school safety activities are insufficient. Official controls on school trips and made sure that the characteristics of the vehicles used vehicles Although it is very old and inadequate. According to most participants, the seminar on first aid in schools, health care personnel are needed, and the infirmary. The school guards are needed to take control of inputs and outputs. Required repairs are made and when there is school time and school students. To be exposed to physical punishment of students, administrators and teachers are very conscious that they are. The establishment of security, security cameras and keeping records of the school, events that occur in and around the school would be beneficial in terms of lighting and security increase.