Lojistikte dış kaynak kullanımı ve KKTC'de faaliyet gösteren işletmeler üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 402249
  2. Yazar: ALPARSLAN YİĞİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Faaliyetler, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Faaliyetlerde Dış Kaynak Kullanımı, Logistics, logistical activities, outsourcing, outsourcing in logistics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Küreselleşmeyle birlikte artan rekabet ortamı, teknolojideki hızlı değişim, işletmeleri maliyetleri azaltmaya, daha hızlı ve esnek olmaya zorlamaktadır. Bilinçlenen müşteriler, ihtiyaç duydukları ürünlere, istediği kalite, fiyat ve hızda ulaşmayı istemektedir. Böyle bir ortamda lojistiğin yarattığı değerin ve müşteri tatmininin önemini kavrayan işletmeler, rekabette avantaj sağlayabilmek için lojistik faaliyetlere daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Lojistik faaliyetlerin tamamını kendi bünyesinde etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştiremeyen işletmeler, temel yetenekleri dışında kalan faaliyetleri için bu faaliyetlerde uzmanlaşmış tedarikçilere ihtiyaç duymaktadırlar. Böylece lojistik faaliyetlerini bu konuda uzmanlaşmış işletmelere devrederek dış kaynak kullanımına yönelmektedirler. Lojistik faaliyetlerde dış kaynak kullanan işletmeler, asıl faaliyet alanlarına odaklanmakta, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Bu nedenle işletmelerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olarak kullanılmaya ve gelişmeye devam etmektedir.“Lojistikte dış kaynak kullanımı ve KKTC'de Faaliyet Gösteren İşletmeler Üzerinde Bir Araştırma”başlıklı tez kapsamında Kıbrıs Türk Sanayi Odası'na kayıtlı olan işletmelere anket çalışması yapılmıştır. Anket verilerine istatistiki analizler yapılarak analiz sonuçları ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing competition and fast technological change with globalization has forced firms to focus on decreasing costs and flexibility. Increasing customer awareness requires that the products and services they need should be cheap, of certain quality and be available when and where they want them. These developments have required firms to emphasize logistics to achieve competitive advantage in the market place. Firms who could not organize logistic activities within their own structure, outsourced these activities to companies specialized on the subject. Then, companies can focus on their main functions saving costs and time. The research section of this thesis titled“Outsourcing in Logistics and A Research Study on Companies Operating in the Turkish Republic of Northern Cyprus”has been conducted on companies registered to the Cyprus Turkish Chamber of Industry.