Application of SPC to control and improve quality in the restaurant sector
Restoran sektöründe kaliteyi kontrol etmek ve iyileştirmek için istatistiki süreç kontrolü uygulaması
- Tez No: 402266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK S. BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistiki Süreç Kontrolü, SERVQUAL, Servis Kalitesi, Müşteri Algılaması, Kontrol Diyagramları, Statistical Process Control, SERVQUAL, Service Quality, Customer Perception, Control Charts
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İstatistiki süreç kontrolü, endüstriyel teşebbüslerde daha iyi kalitede ürün ve servisler elde etmek için istatistiki araçları kullanan Kalite Kontrol yaklaşımlarından biri olarak tanımlanabilir. Üretim ve servis süreçlerinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesi için güçlü araçlar sağlar. Literatürde üretim ve servis alanlarında birçok başarılı uygulama yapılmıştır. Bu çalışma bir restoran sistemindeki süreçlerin kalite ve verimliliğini iyileştirmek üzere istatistiki süreç kontrolü tekniklerini kullanır. Bu araştırmanın amacı kontrol diyagramları gibi süreç kontrol araçlarını kullanarak servislerin kalitesini iyileştirmektir. Bunun yanında, müşteri algılamasına göre servis kalitesini değerlendirmek için SERVQUAL yöntemi dikkate alınmıştır. Son olarak, sistemin başarımını analiz etmek için geliştirilmiş olan modeli onamak için deney tasarımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Statistical Process Control can be defined as one of the approaches in Quality Control, which employs statistical tools to achieve higher quality of product or service in industrial organizations. It provides powerful tools for evaluating and regulating manufacturing and service processes. In the literature, many successful applications of Statistical Process Control have been done in manufacturing and service environments. This study applies statistical process control techniques to improve the quality and efficiency of the processes in a restaurant system. The aim of this research is to improve the quality of services using statistical process control tools such as control charts. Furthermore, SERVQUAL methodology has been considered for evaluating service quality according to customer perception. Lastly, experimental design has been used to prove that the developed questionnaire which has been utilized for analyzing system performance is correct.