Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algıları
The relation between organizational justice and organizational commitment: Perceptions of the secondary school teachers
- Tez No: 402267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZHAN ÖZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Öğretmen, Organizational Justice, Organizational Commitment, Teachers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmanın temel amacı ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin Örgütsel Adalet algıları ile Örgütsel Bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında, araştırmanın evrenini oluşturan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa ilçe merkezinde bulunan resmi ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlere anket uygulaması yapılmıştır.225 öğretmen üzerinde uygulanan anketlerden elde edilen veriler SPSS 17.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen verilere göre, öğretmenlerin Örgütsel Adalet algıları ile Örgütsel Bağlılık boyutları arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda öğretmenlerin Örgütsel Adalet algısının üst seviyede ve Örgütsel Bağlılık düzeyinin orta seviyede olduğu görülmüştür Ayrıca cinsiyet, medeni durum, mezun olduğu okul, yaş, mesleki kıdem ve bulunduğu okuldaki çalışma süresi değişkenlerinden bir kısmının Örgütsel Adalet ve Örgütsel Bağlılık boyutlarında anlamlı bir farklılık ve ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to analyse the relation between levels of Organizational Justice perceptions of secondary school teachers and their levels of Organizational Commitment. Carried out to this end in the academic year 2011-2012 was a questionnaire applied to teachers working at junior high and senior high schools in central Nicosia, T.R.N.C., which constitutes the research population. Data obtained from the questionnaire, applied to over 225 teachers, was analysed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0 software. According to results of the analyses, it was observed that there exists a positive relationship between the levels of Organizational Justice and the levels of Organizational Commitment. Based on the obtained data it was determined that, the teachers' levels of Organizational Justice were high and their levels of Organizational Commitment were medium. Furthermore it was determined that gender, marital status, school of graduation, age, seniority, and years worked at the school had a considerable relation with and resulted in changes in the levels of Organizational Justice and Organizational Commitment.