H.1292/1294/M.1875/1877 yılları resmi yazışmalar olan mutasarrıflık defterinin yeni harflere aktarımı
  1. Tez No: 402274
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM SAÇKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Mutasarrıflığı, Osmanlı Döneminde Kıbrıs, Kıbrıs Türk Tarihi, Cyprus sanjak of the Ottoman period in Cyprus, Turkish Cypriot History
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Arşivcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Master tezi olarak üzerinde çalıştığımız mutasarrıflık belgesi H.1292/1294M. 1875/1877 tarihleri arasında Kıbrıs Meclis İdaresinden Kazalara gönderilen resmi belgeleri ihtiva etmektedir. Belgeler tahlil edildiğinde; kazalarda görev yapacak memurların atama şartları ve maaşları, Ada çiftçisinin ürünlerinin Adadan Selanik başta olmak üzere birçok yere nakledilen buğday ve arpa, sünger, harup sevkiyatları, ve bu sevkiyatlar esnasında alınan tedbirler ve sevkiyat memurlarına ödenen harcırahlar, Adada yetiştirilen ürün çeşitleri, ve ürün rekolteleri, yetiştirilen ürünlerin müzayede usulüyle satılma yöntem ve şartları, bazı adli olayların takibi, matbaa ürünlerinin temini birçok farklı konuları ihtiva etmektedir. Şüphesiz master tez çalışmamız o günün Kıbrıs'ının içinde bulunduğu siyasi, iktisadi, ekonomik ve tarımsal faaliyetlerin daha da berraklaşmasına katkı sağlayacak ve bu sahada çalışma yapmayı arzulayanların işini bir nebze olsun kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Master 's thesis work on the document we mutasarrıflıklara H.1292 / 1294 M. 1875/1877 between Cyprus Assembly administration offîcial documents sent to the accident contain . Documents when assayed ; accidents will serve offıcers assignment conditions and salaries, isle of farmers products from the island of Thessaloniki , especially in many places transplanted wheat and barley , sponges , carob shipments , and shipments during the measures taken and shipping ofFıcials paid per diem , island -grown varieties of products , and for the harvest, the crops grown by the method of the auction method of sale and conditions, follow-up of some criminal cases , printing supply of their products contain many different topics . Surely our master thesis that the day of Cyprus in the political, economic , economic and agricultural activities will contribute to the further clarifıcation and those that wish to work in this field of business will get a little bit easier.