Türk sinemasında güldürü: İlyas Salman örneği
  1. Tez No: 402275
  2. Yazar: EMİNE ÖZGÜR KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS AYHAN TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Güldürü, Sinema, Güldürü Sineması, Türk Sineması
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Güldürü sineması zaman içerisinde gerek üslup gerekse konu bakımından büyük değişim göstermiştir. Bu değişimin de sebeplerini yaşanan dönemin tarihi olaylarına ve yaşam şartlarına bakarak anlamak mümkün olacaktır. 1980 darbesi sonrasında uygulanan baskıcı yönetim anlayışı ve yeni ekonomik politikalar Türkiye'de derin bir toplumsal değişime neden olmuştur. Köyden büyük şehirlere, özellikle İstanbul'a yaşanan göçün sonuçları da bu değişim üzerinde etkili olmuştur. Bu yıllarda insanların yaşamış oldukları zorluklar, dönemin hayat şartlarının ağır olması, Anadolu insanının saf ve temiz hallerinin zamanla yitirilmeye başlamasına neden olmaya başlamıştır. Bu dönemde insanların yaşadığı sosyal ve ekonomik problemleri güldürü sineması, filmlerine konu olarak almış ve toplumun durumunu çok iyi bir şekilde beyazperdeye yansıtmıştır. İzleyicilerin bu tarz filmleri tercih etmesinde ki en büyük etkenlerden biri de halkın sorunları ele alıp, güldürme yollu yaşanan toplumsal değişimleri işleyerek, hem İzleyicinin sorunlarını anlatmış hem de eğlenip gülmesini sağlamıştır. Güldürü ve Türkiye'de güldürü sinemasındaki değişim bu çalışma kapsamında iki ana bölümde irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde sinemanın ortaya çıkışı ve gelişim süreci incelenmiştir. İkinci bölümünde ise Türk sinemasında güldürü türü: genel olarak güldürü kavramı, güldürünün oluşumu, güldürünün kullanımı, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından günümüze Türkiye'de güldürü sinemasının değişim süreci ve güldürü sinemasıyla bütünleşmiş ve bir döneme damgasını vurmuş örnekler incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Türk sinemasında bir güldürü örneği olarak İlyas Salman'ın hayatı, sanatçı kişiliği, medyadaki durumu, filmleri ve Türk sinemasında ki yeri incelenmiştir. Bu çalışmada, güldürünün literatür anlamda incelenmesi ve konu aldığı dönemde Türkiye'de güldürü sinemasında olan değişimin sebeplerini ortaya koyarak, toplumsal değişimin sinemaya etkisini bu tür üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Comedy cinema had a big change by shape and subject over time. It is possible that; the reason of this change is the historical date of events and living conditions of that time. The Opressive rule that was applies after The The coup in 1980 and the new economic politicas caused a deep communal change in Turkey. The results of The immigration from village to big cities, especially to Istanbul had impacts on this change. The difficulties of living conditions of that period caused to deceive of Anatolian people's naive face. The humour cinema choosed the economic ans social problems of the people by subject and reflected the situation of society to the silver screen succesfully. The biggest impact of audience's prefer for this type of films is that; the comedy cinema chosed the own probmlems of comminity's . ın this way; cinema provided laugh of people with their own problems. The comedy and the change of the comedy cinema in Turkey examined in two main parts. İn the first part; the coming out of cinema and its development process examined. In second part; the type of comedy in Turkish cinema, concept of comedy by generally, creation of comedy, using of comedy, the development process of comedy cinema in Turkey and important exapmles are examined. In te last part of the study; The life of İlyas Salman who is am example in Turkish comedy cinema, his artistic personality, his situation in media, his films and his position in Turkish cinema. The aim of tihs study is examining of comedy of literarure mean and the results of changes in that time in Turkey. This study has aimed to explain the impact of social changes to cinema. KeyWords: Comedy, Theatre, Comedy, Cinema, Turkish Cinema.