Lübnan iç siyasetinin Ortadoğu'daki istikrara etkisi
  1. Tez No: 402291
  2. Yazar: MURAT ÖZBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN EVCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi istikrar. Demokrasi, Lübnan'da mezhepçilik, Ulusal birlik ve beraberlik. Dini ayrışmalar, Kimlik arayışı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, uzun yıllardır dünya gündeminden düşmeyen Ortadoğu gelişmeleri kapsamında, Lübnan'daki istikrar arayışı sorununa odaklanarak, son donemde yaşanan krizleri tarihsel arka planıyla birlikte analiz etmektedir. Lübnan bölgesinde yaşayan birçok mezhepten oluşan topluluk ve kendine has yapısı ile Ortadoğu'nun minyatür ülkesi olarak tanımlanabilir. Osmanlı İmparatorluğunun gücünü yitirdiği I1),yüzyıldan itibaren hüküm sürdüğü Lübnan'da yüzyıllar boyunca çeşitli din ve mezheplere bağlı gruplar, hep beraber yaşamışlardır. Ayrıca, Osmanlı yönetimi döneminde Lübnan'da çeşitli yönelim anlayışları denenmiş, mezhepsel etkiler bugünkü yönetim şeklini de etkilemiştir. Ülkedeki din-mezhep bağlamına dayalı bölünmeler iç çekişmelerin kökenlerinden birisini oluşturmuştur. Lübnan'da hiçbir zaman bir“ulus devlet”olgusu tanı anlamıyla gelişmemiş ve Lübnanlılar her şeyden önce bağlı oldukları dm ve mezhepleri İle liderlerine bağlı kalmışlardır. Ortadoğu'da yaşanan Filistin sorunundan derinden etkilenen Lübnan, yıllan arasında İç savaş yaşamış, bunun sonucunda toplum içerisinde ayrışmalar başlamıştır. Bu yüzden Lübnan'da İç Savaş'tan önce başlayan ve hâlen devam etmekte olan siyasi kri/., son gelişmelerle gittikçe gerilen ve saflaşmaların giderek derinleştiği bir bölgesel ve uluslararası soruna dönüşmüştür Lübnan'da tarallar hâlen birbirlerini sadece ulusal bağları ile değil, bölgesel ve uluslararası bağlantıları ve Ortadoğu'daki konumları itibarı ile değerlendirmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study of Ihe agenda for many years thc worid fail wıthin the scope of the development of the Mİddle Last, the quest for stabiliiy in Lebanon issue , foeusing on the historicat background of the crisis in recent years vvith the analyzes . The grotıp consists of nıany dcnominations wlıo live in Lebanon and the Middle east with ıts own structure can he descrihed as a miniature couniry İroni the 19th century, tlıe Ottoman Empİre lost its pouer in Lebanon, where reigned for centuries due to various reügious and seetarian groups have lived together . ln addition, during the period of Ottoman rule in Lebanon tricd various management philosophies . seetarian influenee has also affected the way the current administration Based on religious -seetarian divisions in the couniry context has created one of the origins of internal strife . No time in Lebanon a“nation state”phenomenott fully developed and ıhe Lebanesc are connected fırst off all with relİgion and seet leaders have remamed eonnected . The Palestinian problem in ıhe Middle Kast proltıundly affeeted by tlıe Lebanesc civil war of 1975-1989 years lived in the commuunity as a result of decomposition hegan . So began before the Civil War in Lebanon and stili ongoing politieal crisis , recent developments and realignments deepined steadily deepening has turned imo a regional and intemational issues. İn Lebanon, the parties stili bond vvith eaclı oıher not only on a natîonal , regional and İntemational Ittıks and are cvaluating with respect to its position in the Middle East, Keyvvords: Politieal siabilıty. Democracy . Seetarianism in Lebanon , National Uııity and Solidarity , Religious divisions , Thc quest for identİty .