Mekanik örgüt yapılarında örgütsel adalet ve terfi ilişkisi: Kamu örgütü üzerine bir araştırma
- Tez No: 402292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAĞSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt yapıları, terfi sistemleri, örgütsel adalet
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan bu araştırma, yüksek dUzeyde mekanik yapıya sahip bir kamu kuruluşunun örgüt yapılarıyla ilişkili olarak örgütsel adalet çerçevesinde terfi sistemlerinde ne kadar adil olduklarını anlamak Uzere hazırlanmıştır. Bu sebepten dolayı biçimselleşme ve merkezileşme olarak mekanik, uzmaniaşma olarak organik örgüt yapılarıyla terfi sistemleri ve örgütsel adalet arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada kamu kuruluşunda çalışan yöneticilere 5'li Likert ölçeği kullanılarak 93 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Niceliksel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan analizler sonucunda, biçimsel örgüt yapısı ile amirierin adaletli olması arasında anlamlı bir ilişki olduğu ancak; terfi sistemleri, işe yönelik adalet, ödül dağıtımındaki adalet ve ücret dağılımındaki adalet arasında anlamsız bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında merkezileşmiş örgUt yapısı ile terfi sistenıleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ancak amirin adaleti, işe yönelik adalet, ödül dağıtımındaki adalet ve Ucret dağılımındaki adalet arasında anlamsız bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmış örgUt yapısı ile amirierin adaletli olması ve terfi sistemleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ancak, işe yönelik adalet, ödUI dağıtımındaki adalet ve ücret dağılımındaki adalet arasında anlamsız bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda KKTC'de bulunan bu yüksek düzeyde mekanik yapıya sahip kamu kuruluşunun örgütsel yapısı dikkate alınarak terfi sistemleri ve örgUtsel adalet tasarımlamalarına ilişkin çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
I his research, which has been held in Turkish Republic of North Cyprus İn prepared to conceive how fair a public institue wİth a high rate of mechanİcal structure is in promtion systems in relalion with organizational structures in a frame of organizational justice. For this reason, mechanic organization as a formalization and centralİzation and organ ic organization as a speeialilization and the link betvveen promotion systcms and organizational structurc are annlyzed. İn thİs research, a questionnarie composed of 93 questions is applied to managers in the public institute by using 5 points liken seale. As a result of the analvsis vvhich are made by using quaııtitative resareh methods, a mainingful relation betvveen structural organization and manager's being fair shows tıp but this is not case for the relations among promotion systems. justiee in work, justice in givİng presents and justice in payroll distrubition. I here is a meaiıingfut relalion hetueen centralized organization strueture and promotion systems but a mcinglcss relation relation shows up anıong manager's being lair. juslice in work, justice in giving presents and justice in payroll distrubition. Al the and of the research various suggeslions are madc for the formation ot organizational justice and promotion systcms with regard to the organizational strueture of the public institue with high rate of mechanic strueture in Turkish Republic of Northern Cyprus. Kev words: Organizational struetures, promotion systems. organizational justice