Bekir Büyükarkın'ın romanlarında Milli Mücadele
- Tez No: 402296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bekir Büyükarkın, roman, Milli Mücadele, Gece Yarısı (İşgâl altında İstanbul ), Bozkırda Sabah
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Bekir Büyükarkın‟ın Gece Yarısı (İstanbul İşgal altında), Bozkırda Sabah adlı iki romanı Millî Mücadelenin kurmaca dünyasına yansıması açısından incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Bekir Büyükarkın‟ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. ikinci bölümde genel olarak Türk Edebiyatında Millî Mücadele konusunu işleyen romanlara değinilmiştir. Üçüncü bölümde olay örgüsü incelenmiştir. Dördüncü bölümde kişiler, azınlıklar ve işgal gücleri incelenmiştir. Beşinci ve altıncı bölümde de zaman ve mekân kapsamlı şekilde incelemeye alınmıştır. Yedinci bölüm üslûp ve dil özelliklerini tesbit etmeye yöneliktir. Sonuç bölümünde Bekir Büyükarkın‟ın romanlarına Millî Mücadelenin nasıl yansıdığına dair ulaşılan sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, the two novels of Bekir Büyükarkın, Gece Yarısı (ĠĢgâl altında Ġstanbul) and, Bozkırda Sabah are studied in terms of National Struggle‟s reflections on the imaginary world. In the first part of the study, the life, style and works of Bekir Büyükarkın are examined. In the second part, the novels in Turkish literature discussing about National Struggle are studied. While in the third part the plot is analyzed, in the fourth part the characters, the minorities as well as occupying powers are examined. In the fifth and sixth parts , the time and space are studied in detail. In the seventh part, the style and language features are tried to be identified. In the last chapter, the results of how National Struggle reflected on the novels of Bekir Büyükarkın are given. Keyword: Bekir Büyükarkın, novel, National Struggle, Gece Yarısı (İşgâl Altında İstanbul), Bozkırda Sabah.