Endüstri meslek lisesi öğrencilerinin benlik algılarının karar verme stillerine etkisi
- Tez No: 402295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benlik. Benlik Saygısı, Karar, Karar verme, Öğrenci, Hndüstri Meslek Lisesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Karpaz Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma Sedat Simavi Endüstri Meslek lisesi ne giden öğrencilerin benlik saygıları ile, karar vermede özsaygı ve karar verme stilleri incelenmiştİr. Araştırmanın evrenini, 2013- 2014 öğretim yılında Sedat Simavi Indüslri Meslek lİsesİ'ne giden kırk yedisi kız. beş yüz eli biri erkek Öğrenci olmak üzere toplam beş yüz doksan sekiz Öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikiııei suiıf öğrencileri arasından her bölümün (bilişim, elekirik, elektronik, mobilya, inşaat, makine, metal, motorlu araçlar teknolojisi alanları) ilk iki şubesi olacak şekilde yargısal örneklem yoluyla sevilen otuz sekiz kız, (iç yüz altısı erkek öğrenci olmak üzere toplamda üç vtiz kırk dört öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere benlik saygısı ölçeği, karar vermede özsaygı ve karar verme ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde ise; One-Sample Kolmogorov-Smirnov testi. Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi. Spearman Korelasyon testi ve Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında p< 0.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak demografik değişkenler açısından; kız öğrencilerin benlik saygısı ve Özgüven düzeyleri erkek öğrencilerden yüksek çıkmıştır Kaçıngan karar verme ve erteleyici karar verme düzeyleri ise erkek öğrencilerde yüksek çıkmıştır Sınıflar içinde 12. Sınıfların özgüven düzeyleri, kendine yetme, başarma - üretkenlik ve dikkatli karar verme düzeyleri diğer sınıflara göre yüksek çıkmıştır. 9.sınıflarda erteleyici karar verme düzeyleri yüksek çıkmıştır.Babası lisans mezunu olan öğrencilerin, özgüven, kendine yetme, başarma-ürctkcnlik ve depresif duygulanım düzeyleri yüksek, babası okuryazar olmayan öğrencilerin ise düşük çıkmıştır. Yine babası lisansüstü mezunu olan öğrencilerin karar vermede özsaygı düzeyleri yüksek çıkmış, babası okuryazar olmayan öğrencilerin İse düşük çıkmıştır. Babası bir işte çalışmayan öğrencilerin benlik saygıları, özgüven düzeyleri, başarma-üretkenlik düzeyleri yüksek, serbest meslek olanların ise düşük çıkmıştır Diğer demografik değişkenlerde bir anlamlılık bulunamamıştır. Çoklu regresyon testinde özgüven düzeyleri ve başarma ile üretkenliğin karar vermede özsaygıya pozitif yönde ve bunun yanında başarma- üretkenliğin de dikkatli karar vermeye pozitif yönde katkı sağladığı bulunmuştur. Benlik saygısı ve özgüven düzeylerinin kaçıngan karar vermeye, benlik saygısı, kendine yetme, başarma-üretkenüğin erteleyici karar vermeye be bunun yanında benlik saygısı, depresif duygulanım, başarma ve üretkenliğin de erteleyici karar vermeye negatii yönde etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This work examines self-rcspccts ofSedat Simavi İndustrial Vocational high School students and examination of self-esteem on decision making and stylcs. İn total 598 students (2013-2014 school years Sedat Simavi İndustrial Vocational liigh Schoors 47 female students and 551 male students) comprİse the population of the examination. The sample is comprised total of 344 students that is chosen throııgh judgmental sanıple 38 female and 306 male students in the way that is the lirst two branches betwcen 9. 10. II and 12,(imde students trom eaeh seci kın of ıhe school (Informatics, Electrical and Klectronİc Engtneerİng, Furniture. Constructİon, Machİnery, Metal, Motor Vehİcle rechnolagy areas). Students are applied to self-esteem scale, self-rcspeet on decision making and seale ofdecision making. As for data analysis; One-Sample Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis lest, Spearman correlation Test and Multiple Regression analysis are applied.'p