Zihinsel yetersizliği olan bireylerin KKTC'de tanılama süreci ve özel eğitim kurum müdürlerinin görüşleri
  1. Tez No: 402297
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN DELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, tanılama, Özel eğitim, özel eğitim merkezi, kaynaştırma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Karpaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
özel eğitimde ilk adım tanılamadır. Tanılama yapmadan sarılımı çalışmaları yapılamaz. Zihinsel yetersizliği bulunan bireylerin özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmesi için tanılamaya bağlı olarak verilen raporlarının olması gerekir. Zihinsel yetersizliği olan birey verilen raporla tavsiye edilen kuruma başvurur. O/el eğitim hizmetinden yararlanır. BÖtün bunlar gelişmiş her ülkede yasal çerçeve içinde yapılır. Yasalar ve bunlara bağlı çıkarılan yönetmelikler alanda görevli herkese yol göstericidir, hizmet standardı getirir ve bağlayıcıdır. Gerekli yasaların olmayışı da keyfiyete ve suistimaliere yol açabilir. Tanılama sürecinde yaşanan aksaklıklar, yapılan yanlışlar engelliyi ve aileleri mağdur etmektedir. Tanılama süreci özel eğitimin ilk adımı olduğu için burada yapılan bir yanlış, sonraki bütün süreçleri olumsuz etkilemektedir. Araştırmanın amaeı. özel eğitim yasası olmayan, özel eğitim hizmetlerinin. Milli Eğitim Yasasında sadece dön maddeye (41.42.43.4-1.) dayanarak yürütüldüğü KKTC'nde, zihinsel engelli bireylerin tanılama sürecini ve kurum müdürlerinin görüşlerini betimlemektir. Bu sayede tanılama sürecinin aksayan yönlerini belirleyerek tanılama sürecine ait İyİleştirİlebilecek alanlar hakkında öneriler sunabilmektir. Araştırma nitel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Veriler, uzman görüşleri doğrultusunda yarı yapılandırılmış sorularla hazırlanan görüşme formu kullanılarak yapılan görüşmeler ile toplanmıştır. Veriler üzerinde yapılan içerik anal İ/i sonucunda tanılama sürecine a il İyİleştirİlebilecek alanlar hakkında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
First step in special education is descriptİon. Withoul description treatment siudy cannot be done. To bene fit of spccia) education services, individulas witlı menta! disabilty must have rcports based on diagnostics. Individual uith mentaI disabilty applies to an advİsed organization with the report given. He benefits spcciaI education services. Ali of these are done in a legal framevvork in developed countries. I aws and regulations related to laws are directive and biding to everybody in 1 his area. bring service standards. The absence of needed laws cause arbitrariness and misuses. Iroubles and errors nıade in the process of diagnostics aggricves disableds and their tamilies. Since diagnostics is the llrsl step of specİal education. errors made in this process affects the whole process. The aim of the research İs to decribe diagnostics process of İndİviduals uitlı mental disablity and \iews of direelors ofspetial education İnstutions where there İs no la\\ on special education and where the specİal education services are conducted wİth only four paragraphs (4t. 42t 43, 44) based on National Education Law Turkis Repubtic of Northern C'yprus. I lıus weak parts can be identified and recommendatİons can be provided in areas tlıat can he İmproved in the diagnostics process. The research is actualized u illi qualitativc methods. Datas were gathercd vs itli İnterview forms prepared uitlı semi-structured questbns according to specialists vİevvs. Recommendatİons uere developed as to improve areas in diagnostics process as a result ofeontent analysis on the data. Kev Words: Mental Disability, Diagnostics. Special hdaucalion, Special hducation Institutİon. Mainstreaming