Geri Dön

Labor market dualisation in emerging markets: Who are the 'losers' in Turkish political economic development and how to account for their position?

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 402433
  2. Yazar: GÜNEŞ UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: Belirtilmemiş.
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, İşletme, Economics, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of London - London School of Economics and Political Science
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 58

Özet

Bu tezin temel amacı, Türkiye'deki katmanlaşmış ve ikili işgücü piyasasının çeşitli boyutlarını incelemektir. Bu çalışma çeşitli sosyal, ekonomik ve siyasi süreçler sonucu şekillenmiş katmanlaşmış iş gücü piyasası analizini genişleterek bu durumun neden ve kimler için önemli olduğunu sormaktadır. Bu yapılırken, Türkiye'deki ikili istihdam yapısı ''formel/ enformel'' gibi gelişmekte olan ülke kavramlaştırmalarının yanı sıra gelişmiş Avrupa ülkelerine uygulanan istihdam piyasasının ''içinde/dışında'' yer alınmasını ele alan modelle de incelenmektedir. Tez boyunca, bu kavramlar Türkiye'nin ne ölçüde mevcut teorilere uyduğunu ve Türkiye'nin kendine özgü özelliklerini anlamaya yardımcı olacaktır. Literatur taraması ve gerekli teorik altyapıyı sağladıktan sonra, takip eden bölümler Türkiye'nin 1980 yılından bu yana geçirdiği önemli politik ve ekonomik gelişmeler ve bunların istihdam piyasasına etkileri üzerinde durmaktadır. Bunlar ülkenin gelişme ve büyümesine ilişkin çeşitli zorlukları işaret etmektedir. Ayrıca, 1980 sonrası liberalleşmenin iş gücü piyasasınıa olan etkileri dışında iş gücünün parçalı yapısında Türkiye'deki kurumsal ve düzenleyici yapının da etkileri görülmektedir. Bu altyapı ile, yazar, sosyal güvence, cinsiyet ve siyasi temsili baz alarak istihdam ikililiğine üç adet kaynak önermektedir. Bu göstergelere göre, Türk iş gücü piyasasında kadınlar, gençler, işsiz ve niteliksiz iş gücü kalıcı olarak dezavantajlı durumda bulunmaktadır.

Özet (Çeviri)

The primary aim of the thesis is to examine the multiple dimensions of labor market dualisation/segmentation in the case of Turkey. The paper extends the analysis of labor market dualisation to ask why and for whom does it matter in the labor market and how their positions are shaped by various social, economic and political processes. In doing so, the process of dualisation in Turkey is examined within the framework of developing/ and emerging country conceptualizations such as formal/ informal divide as well as advanced European country applications such as insider-outsider model. Throughout the thesis, these help to understand to what extent Turkish case fits the existing theories and which patterns are peculiar to Turkey. Having provided the literature review and the relevant theoretical background, the following sections will focus on key processes in Turkey's political economic development since the 1980's and their influence on the labor market outcomes. They address various challenges with regard to developmental structure and the growth model of the country. The author also argues that in addition to the effects of post-1980 liberalization period on the labor market trends, several institutional and regulatory settings have also contributed to growing segmentation of the labor force. With this background, the author offers three sources of labor market dualisation, which are social protection gap, gender dualism and political representation gap. According to these parameters, it has been revealed that women, youth, unemployed and unskilled are situated at permanent disadvantage in the Turkish labor market.

Benzer Tezler

  1. The impact of labor market dualization on voting preferences: The case of Turkey

    İşçi piyasası bölünmesinin seçim tercihine etkileri: Türkiye örneği

    GİZEM KÖKÇÜ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    EkonomiYıldız Teknik Üniversitesi

    İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TOLGA AKSOY

  2. Telekomünikasyon sektöründe rekabet kolluğu yetkilerinin yarışması

    The concurrence of administrative police powers of competition in the telecommunications sector

    BARIŞ KARAHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE AKSOYLU ÜRGER

  3. The role of government and private sector in reducing unemployment

    İşsizliğin azaltılmasında hükümet ve özel sektörün rolü

    HIKMAT SALEEM ISMAEL ISMAEL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    EkonomiYüzüncü Yıl Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. REHA SAYDAN

  4. Aktivite bazlı kalite maliyetleme sistemi

    Activity based quality costs system

    BEYTULLAH ÖMER MUTLUGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. NECDET ÖZÇAKAR