K.K.T.C.'de doğal olarak yetişen Thymus ve Origanum cinslerinin uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri
Ntimicrobial activities of essential oils of Thymus and Origanum species of T.R.N.C.
- Tez No: 402522
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUDU ÖZKUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Thymus, Origanum, Uçucu yağlar, Mikroorganizma, Disk difüzyon metod, Mikrodilüsyon metod, Antimikrobiyal aktivite, Thymus, Origanum, Essential oils, Microorganism, Disc diffusion method, Microdilution method, Antimicrobial activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada, K.K.T.C.'de doğal olarak yetişen ve farklı lokalitelerinden toplanan Thymus capitatus, Origanum syriacum ve Origanum majorana türlerinin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon yöntemi ile uçucu yağları elde edilmiştir. Elde edilen her bir uçucu yağın, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 10876, Stenotrophomonas maltophilia ATCC 17666, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 bakterileri ve maya formunda Candida albicans ATCC 90028 mikroorganizmaları üzerinde disk difüzyon metodu ve mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak antimikrobiyal aktivitesinin olup olmadığı test edilmiştir. Bakterilerin en düşük ve en yüksek inhibisyon zonları ve minimum inhibisyon konsantrasyonu değerleri sırasıyla 6.33-81.66 mm ile 0.03-0.0009 μl/mL arasında değişmiştir. Test edilen mikroorganizmaların farklı lokalitelerden toplanan bitki örneklerine ait uçucu yağların oluşturdukları antimikrobiyal etkilerde farklılıklar görülmüştür. Antimikrobiyal aktivite çalışma sonuçlarına göre uçucu yağların en az aktivite gösterdiği mikroorganizma Pseudomonas aeruginosa, en fazla aktivitenin ise Candida albicans'a karşı olduğu görülmüştür. Bitki uçucu yağlarından en fazla antimikrobiyal aktivite Thymus capitatus ve Origanum syriacum, en az antimikrobiyal aktivite ise Origanum majorana'da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, Thymus capitatus, Origanum syriacum and Origanum majorana collected from different localities of North Cyprus were subjected to hydrodistillation to yield essential oils. The antimicrobial activity of seven essential oils were evaluated against Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 10876, Stenotrophomonas maltophilia ATCC 17666, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Candida albicans ATCC 90028 microorganisms, by using disc diffusion (DD) and the microdilution (MIC) methods. Mean inhibition zones and MIC values of bacterial strains varied from 6.33 to 81.66 mm and 0.03-0.0009 μl/mL respectively. The suspectibility of the tested microorganisms varied depending on the essential oil compositions. A less activity was observed against Pseudomonas aeruginos, a strong activity was also observed against Candida albicans. Higher antimicrobial activity was observed with the essential oils of Thymus capitatus and Origanum syriacum, whereas susceptible activity was observed with the essential oil of Origanum majorana.