Naim Tirali'nin hayatı ve eserleri
- Tez No: 402521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Naim Tirali, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Hikâye, Basın-Yayın, Gazetecilik, Naim Tirali, Turkish Literature in Republican Period, Story, Publications, Journalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmamızda, Naim Tirali‟nin altı ayrı hikâye kitabı, makalelerinin yer aldığı üç kitap, bir çeviri kitabı ve bir de gezi yazısı kitabı incelenmiştir. Böylelikle, edebiyatımızda daha çok hikâye yazarı olarak bilinen Naim Tirali‟nin, hem bu yönü, hem de diğer yazı türlerindeki verimliliğini ortaya çıkarmaya çalıştık. Naim Tirali‟nin bütün kitapları incelendiğinde, başta hikâye olmak üzere, makale, gezi yazısı ve çeviri alanında Türk edebiyatına önemli katkılar yaptığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Six different story books, three books containing his articles, one translation book and a travel writing book of Naim Tirali is examined within this thesis. Thus, we aimed to reveal this aspect and the productiveness of the writer who is known more as a story writer in our Turkish literature. When all books of Naim Tirali are examined, it is viewed that he had made significant contributions to the Turkish literature in terms of stories, articles, travel notes and translation.