Kumluca ilçesi kültürü
- Tez No: 402777
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Antalya, Kumluca, Kültür, Akdeniz, Antalya, Kemer, Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kumluca İlçesi ilkçağlardan itibaren çeşitli devletlerin sığınağı olmuştur. Özellikle hayvancılıkla uğraşan ve göçebe hayatı yaşan Türkler, yazları Elmalı ve Korkuteli' nde, sonbahar dönemini Kuzca' da, kış aylarını da Kumluca ve çevresinde geçirdikleri bilinmektedir.İlçenin, üç tarafında dağlar bulunur ve denizden kuzeye doğru uzanan Tatlık mevziisinde biten verimli ovanın üzerinde bulunmaktadır. Kumluca'da yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları da ılık ve yağışlı geçmektedir. Kısacası tipik bir Akdeniz İkliminin hüküm sürdüğü görülmektedir. İlçenin merkezine neredeyse hiç kar yağmamaktadır. İlçenin kuruluşunda ekonomisinin hayvancılık, hububat ve az miktarlarda da meyveciliğin oluşturduğu ancak daha sonraki dönemlerde Ant Birlik kuruluşuyla bu alanlara pamuk ekiminin yaygınlaştığı görülmektedir. Bütün bunların yanında Türklerin, çeşitli kültür ve dinlerin de etkisinde kalarak yaşadıkları uygarlıklarla tarihte yer edinmiştir. Bunun neticesinde Orta Asya' dan bugüne kadar değişen, gelişen, geleneğe bağlı bir halk kültürü oluşmuştur. Halk kültürü ürünlerinden Kumluca İlçesi de kendisine düşen payı almıştır. Bu çalışmanın konusunu Kumluca İlçesi Kültürü oluşturmaktadır. Geçmişten bugüne gelen kültür birikimleri fotoğraflarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kumluca from antiquity has been a refuge of the several States. Especially animal husbandry and nomadic life in the summer of the Turks has the Apple and Korkuteli, autumn and winter in Kuzca the period in and around Kumluca is known to spend. In the County, is located in the mountains on three sides and the sea to the North, ending in the fertile land on the plain that extends from Tatlık. Kumluca in the summer months are hot and dry, winters are mild and rainy. In short, a typical Mediterranean Geohive reigned. There is hardly any snow from the center of the town yağmamaktadır. The establishment of the County's economy is livestock, grains, and small amounts of fruit of A later period, however, created in those areas with a cotton Ant the more abundant. All that aside, the Turks, and a variety of cultures and religions in history with their civilization by staying in effect. As a result of this, ever changing from Central Asia, formed a folk culture based on tradition. Folk culture of received to her share of the Township of Kumluca. The subject of this study constitutes the Township of Kumluca Culture. Accumulation of supplemented with photographs from the far past culture.